Primele două etape de consolidare și reabilitate a clădirii au fost finalizate. Urmează a treia etapă de reabilitare, a interioarelor Palatului, lucrări care sunt estimate la peste trei milioane de euro.
[eadvert]
Primăria Oradea a încheiat a doua etapă a lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare a clădirii afectate de incendiu. Astfel, în prima etapă, desfășurată imediat după incendiu și până în primăvara anului trecut, s-a degajat molozul și s-a pus în siguranță clădirea și s-a refăcut planșeul de peste etaj la forma, dimensiunile și cotele de nivel avute inițial, dar și cu soluție din beton armat monolit alcătuit din centuri din beton armat prevăzute peste pereții pontanți transversali, respectiv grinzi metalice și lucrări de refacere a acoperișului tip șarpantă din grinzi lamelare încleiate, cu învelitoare din țiglă ceramic și tablă din cupru la turnulețele de pe acoperiș.
,,S-a redat spre funcționare podul clădirii spre viitoare funcțiuni, cum nu era înainte. Dacă tot am făcut această reparație, gândirea comună, agreată și de Episcopie, a fost să facem un spațiu de conferințe, de întâlniri, în podul clădirii”, a explicat primarul Ilie Bolojan.
Valoarea lucrărilor efectuate în regim de urgență a fost de 7.947.598,61 lei fără TVA, acestea incluzând și serviciile de proiectare. Înainte de termen A doua etapă a urmat de la finalul anului trecut, când s-a făcut proiectul de reabilitare a fațadelor interioare și exterioare, de reabilitare și de înlocuire a geamurilor arse în incendiu, respectiv s-a refăcut iluminatul arhitectural. Valoarea contractuală a lucrărilor a fost de 1.776.028,25 lei fără TVA.
A doua etapă a fost finalizată cu două luni înainte de termen. Valoarea totală a donațiilor colectate pentru reabilitarea Palatului Episcopal este de 1.290.000 de lei, din care 28.524 lei au fost virați în conturile deschise de Primăria Oradea, restul în conturile Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Palatul Episcopal Greco-Catolic va intra în ultima etapă de reabilitare, cea a interioarelor. Cel mai probabil studiul de fezabilitate va fi gata în luna septembrie a acestui an.
,,În prezent se lucrează la întocmirea studiului de fezabilitate pentru reabilitarea spațiilor interioare din palat. Am vorbit cu domnul architect Muth (Octavian Muth – n.r.) și, având în vedere nivelul de degradare din interior, cel mai probabil lucrările de reabilitare a interioarelor vor dura între 2 și 3 ani”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
Potrivit acestuia, Primăria Oradea caută soluții pentru finanțarea acestor lucrări, care pot fi din fonduri europene, fonduri din programele naționale de conservare a patrimoniului sau bugetul local, într-o formă de co-finanțare.
,,Doresc să mulțumesc contribuabililor la reabilitarea acestei clădiri. În primul rând există o categorie de donatori voluntari cărora vreau să le mulțumesc. Nu a fost o sumă mare, dar imediat după incendiu, foarte mulți oameni atît cât au putut, au făcut donații. Cei mai mari donatori sunt orădenii, care au contribuit cu o sumă de aproximativ 2 milioane de euro, atât cât reprezintă până acum costul total al reabilitării în faza în care o vedeți. Din impozitele și taxele plătite de toți orădenii către bugetul local s-a refăcut această clădire. Aduc câteva mulțumiri la acest final de etapă – Episcopiei Greco-Catolice și Preasfințitului Virgil Bercea, pentru toată colaborarea pe care am avut-o în această perioadă, pentru că au fost disponibili să facem tot ce este posibil din punct de vedere legal al prelurării în administrare, al punerii acestei clădiri la dispoziția publicului orădean pentru zeci de ani de acum înainte. De asemenea, colegilor mei din Primăria Oradea, Direcției de Patrimoniu, care a dus greu acestor lucrări, firmei Trameco care, de asemenea, a dus greu lucrărilor. Ne-am certat, ne-am împăcat, dar până la urmă, lucrurile arată bine”, a spus Bolojan.
Decizii istorice Primarul Ilie Bolojan a explicat și importanța reabilitării acestei clădiri pentru Oradea. Acesta își dorește ca Palatul să devină, așa cum a fost și el gândit, un obiectiv de interes public, deschis orădenilor, un centru de cultură care să îi deservească pe orădeni în anii următori.
,,Sigur oamenii se întreabă de ce trebuia ca orașul Oradea să finanțeze această reabilitare. Este o clădire emblematică pentru Oradea, este un loc încărcat de istorie. Gândiți-vă că această clădire a fost construită pe vechiul amplasament al Episcopiei Greco-Catolice, în perioada de episcopat a ierarhului Demetriu Radu, cel care a finalizat clădirea așa cum o vedeți în 1905, și cel care a murit ăn atentatul din Senat de la finalul anului 1920. În această cădire a fost primit regele Ferdinand și Regina Maria, în prima vizită în Oradea. Aici au fost întâlnirile majore, aici s-au luat decizii istorice pentru zona noastră. Tot aici, au fost primiți văduvele și orfanii de război de către suveranii României pentru a li se acorda ajutor. De asemenea, tot aici în această clădire, a trăit, a conceput lucruri importante unul dintre cei mai însemnați episcopi, Valeriu Traian Frențiu care a murit la Sighet, ridicat de aici în 1948. Este o clădire încărcată de istorie pentru orădeni și trebuia să o reabilităm”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Dar profund
La rândul său, episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea a mulțumit tururor celor care au contribuit la reabilitarea clădirii – donatorilor, orădenilor, precum și Primăriei Oradea. Acesta a spus că este o minune, ca la doi ani, după tragedie, clădirea a fost refăcută și poate fi admirată în toată splendoarea ei.
„Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem această zi, să revedem acest palat, această clădire reprezentativă a Oradiei, din Piața Unirii, în toată splendoarea ei. Eu cred că Bunul Dumnezeu face minuni – și aceasta este o minune, după ce s-a întâmplat cu această clădire, faptul că la doi ani palatul este așa cum a fost înainte. Mulțumim, mulțumesc lui Dumnezeu, dar mulțumesc și oamenilor care cu adevărat au simțit că trebuie să pună osul alături de Episcopie și de toți orădenii pentru a reda această față frumoasă a palatului. Vă mulțumesc tuturor, mulțumesc orădenilor care au ajutat la refacerea palatului episcopiei. Să știți că vă port zilnic în rugăciunile mele, este cel mai profund mod de a vă mulțumi, tuturor, la toți orădenii. Bunul Dumnezeu să ne ajute să mergem mai departe”, a spus episcopul Virgil Bercea. Porți deschise orădenilor Timp de trei zile, din 21 până în 23 august, între orele 12-20, vor fi organizate Zilele Porţilor Deschise la Palatul Episcopal. În cadrul acestora, vizitatorii vor putea vedea o serie de imagini din timpul incendiului, din perioada lucrărilor, dar și diverse obiecte recuperate după incendiu, toate expuse în cadrul unei expoziții.
,,Am luat această decizie, pentru ca orădenii să vadă gradul de degradare din interior și ce s-a făcut până acum. Și sper ca, în anii următori, această clădire va intra în circuitul public din Oradea. Trei zile va fi deschisă publicului. Rugăm orădenii să păstreze distanța, să aibă grijă să respecte elementele de protecție”, a atenționat Bolojan.
Trimite articolul
XNu ar fi ars nimic daca un bou nu ar fi dorit neaparat iluminat ornamental, pentru turisti. Acum e “vizibil emotionat”.
-
Da, in general am avea mai puține incendii dacă nu am avea electricitate. Și mai bine, înainte ca omul sa descopere focul, era super fain. Mult mai puține incendii.
Eu zic sa mai terminam cu modernitatea asta. E foarte rău. Trebuie neapărat ca urmatoru primar sa trimita Oradea in aprox 50000 î.Hr
-
Stii foarte bine ca acea instalatie improvizata, facuta pe fuga a cauzat focul. Nu bate campii cu epoca de piatra (chair daca idolul tau pietruieste tot) si cu alte tampenii, incercand sa deviezi in mod primitiv de la subiect
-
👍
-
Bazat pe ce? Hai cu niste dovezi si dupa aceea vorbim.
-
Toti au vazut jocul de lumini de dinaintea incendiului. Bazat pe asta. Oricum eventualele dovezi au fost ascunse cu grija. Mafia italiana e mic copil fata de astia, vezi si incendiul de la piata, cu ce grija a ars doar ce trebuia sa arda pentru ca statea in drumul maretelor planuri de asa zisa dezvoltare.
-
-
-
Cam scumpa lucrare Piromanus Bolojanus
-
are asigurare?
-
Da,din banii contribuabililor.
Totul in acest oraș este asigurat…
In ultimul timp lucrarile din bani publici sunt umflate si exagerat de mari, cu bani multi stie sa faca oricine lucrari , ar trebui ca pretul lucrarilor dimn bani publici sa fie verificate de catre autoritati guvern, pentru ca la noi multe lucrari sunt mai scumpe decat in tarile dezvoltate ceea ce nu este in regula.
La cati bani se “baga” in prostia asta de cladire ,se putea construi un zgarie nori :)) chiar nu observa nimeni milioanele de euro pt cateva sute de metri
-
Nu.Din (“ics”)motive nu vrea nimeni să vadă.
Si dacă vede…ce?
Oricum,ei fac pişu pe noi,in fiecare secundă.
Dovadã orgoliu zel.
Mãini bune.
Este adevarat, Palatul Episcopal trebuia reabilitat, avand in vedere pozitionarea si importanta estetica din centrul orasului. In schimb, sub nicio forma nu se poate justifica DONAREA de bani publici, pentru reconstructia unei cladiri aflate in proprietatea privata a Episcopiei. Sper ca in curand un procuror competent sa-i puna birtinezului urmatoarele intrebari :
1. De ce a ales varianta donatiei de bani publici, in conditiile in care se putea acorda un IMPRUMUT pentru reabilitarea cladirii, la fel cum s-a procedat in cazul tuturor cladirilor aflate in centrul orasului ?
2. De ce s-a ales varianta de finantare din bani publici, in conditiile in care Episcopia Greco-catolica are un patrimoniu impresionant, inclusiv terenuri si cladiri care puteau fi valorificate pentru a plati costul reparatiilor palatului ?
3. De ce nu a fost obligata Episcopia sa-si repare singura palatul, la fel cum s-a procedat in restul cazurilor cladirilor degradate din centrul orasului, mai ales ca, municipiul nu a avut nicio culpa in producerea incendiului ?
4. Cum este posibil ca, la finalizarea lucrarilor platite aproape exclusiv din bani publici, Episcopia sa nu aibe de restituit niciun ban municipiului ??
5. Care este textul de lege care permite donarea banilor publici pentru reabilitarea cladirilor proprietate -privata ??
6. Ilie … la puscarie ?
-
Vorbesti prostii.
Palatul Episcopal va fi in administratia Primariei de acum inainte si va putea fi valorificat de catre aceasta.
Nu doar s-au donat bani si primaria se alege cu nimic.-
Iar tu scrii (si cel mai probabil si vorbesti) doar jumatate de adevar: Palatul va fi in administratia primariei (fara majuscule) doar cativa ani. In acei ani e imposibil sa se recupereze banii tocati aici, nici daca ar fi doua trei evenimente pe zi. Evident, nimeni nu va raspunde din gasca nici pentru incendiu, nici pentru banii cheltuiti (donati cica) pentru repraratii.
-
Toti au dus greul, dar mai ales Trameco, de parca ar fi fost pusa la munca silnica. Edilul i-a certat parinteste, dar important e ca s-au impacat. Bine .ca nu i-a mustrat cu joarda.