Verificările au avut drept scop urmărirea exploatării şi întreţinerii lucrărilor aflate în zona comună de interes şi au vizat cursurile de apă: Crişul Repede, Crişul Mic, Barcău, canal Şantău, canal Cutaş, canal Peneslec şi Valea Ier. Cele mai importante lucrări examinate au fost: digurile de apărare de pe malul drept al râului Crişul Repede, staţia de pompare Santău Mic, staţia de pompare Cheresig, precum şi cantoanele Niuved, Cheresig şi Tărian. De asemenea, s-a verificat modul în care sunt înmagazinate materialele de apărare şi dacă acestea sunt în stare bună şi suficiente din punct de vedere cantitativ.
Control
„Ca şi în cazul celorlalte verificări, comisia nu a constatat lipsuri care să influenţeze siguranţa lucrărilor. Mai mult decât atât, starea digurilor, a staţiilor de pompare precum şi a canalelor de ape interne este în conformitate cu normativele acceptate de ambele părţi”, a declarat Pásztor Sándor, conducătorul delegaţiei române.
Delegaţia română a întrunit experţi din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi din cadrul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Bihor.
„Cu acest prilej s-a finalizat programul anual de verificări de pe teritoriul României. În cursul acestei luni se vor efectua ultimele verificări de pe teritoriul Ungariei, şi anume în bazinul administrat de Direcţia de Ape Debrecen”, a declarat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.
În baza „Regulamentului de apărare împotriva inundaţiilor”, intrat în vigoare în 2004, în bazinul hidrografic Crişuri-Körös se fac anual verificări comune la lucrările de apărare împotriva inundaţiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!