Actualmente, se zugrăvește ultima fațadă din curtea interioară și se lucrează la restaurarea ornamentațiilor interioare, precum și la integrarea ultimelor instalații electrice. Urmează zugrăvelile finale și placarea pardoselilor.
Elementele decorative sunt restaurate sau refăcute, pentru a păstra valoarea istorică a clădirii.
„Prin acest proiect s-a pus în valoare o nouă clădire istorică din zona ultracentrală a orașului nostru. Atât munca angajaților, cât și interacțiunea cetățenilor cu instituția, se vor face în condiții mai bune. Pe lângă aparatul propiu, în noul sediu își vor desfășura activitatea o parte dintre instituțiile subordonate, precum Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Totodată, proiectul presupune și adoptarea unor soluții de eficientizare energetică, cum ar fi reabilitarea termică a fațadei și utilizarea surselor regenerabile de energie.
Noul sediu – monument istoric
Clădirea situată în Oradea, pe strada Republicii, nr. 35, este un monument istoric ce se află în patrimoniul Județului Bihor – Consiliul Județean. Palatul Finanțelor Publice a fost construit în perioada 1899–1900 și poartă amprenta cunoscutului arhitect Kálmán Rimanóczy.
„Palatul a devenit Policlinica Mare după cel de-al II-lea Război Mondial, până în 2008. Clădirea a intrat în patrimoniul Județului Bihor în 2016, după 13 ani de procese privind revendicarea imobilului de către un ordin călugăresc subordonat Bisericii Romano-Catolice. În acest timp, clădirea a ajuns într-o stare avansată de degradare”, a transmis CJ Bihor într-un comunicat de presă.
Reabilitarea a început în august 2022, iar valoarea totală a investiției fiind de 48.059.810,97 lei, inclusiv TVA.
Finanțarea proiectului este asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean Bihor și din fonduri europene, prin Programul Regional Nord – Vest 2021-2027.
Trimite articolul
XAceasta clădire a fost construită într-un an de zile in anii 1899-1900, și se renovează in 3 ani un secolul 21, la preturi enorme, cu 47 de milioane lei se putea face o clădire nouă de aceeași mărime.