Autorităţile române au verificat luni, 7 iunie, lucrările de apărare împotriva inundaţiilor din bazinul hidrografic Barcău.
Delegaţia din care au făcut parte Dan Cârlan, secretar de stat din cadrul Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ovidiu Gabor, director adjunct din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române, reprezentantul Protecţiei Mediului din Deberecen Ungaria, Bara Sandor, prefectul judeţului Bihor Gavrilă Ghilea, Pasztor Sandor directorul Administraţiei Bazinală de Apă Crişuri şi Dorel Dume director tehnic ABA, a vizitat acumularea permanentă Suplacu de Barcău, acumularea nepermanentă Borumblaca, polderul de la Sălard şi acumularea nepermanentă Ginta.
Baraj
Acumularea permanentă Suplacu de Barcău este amplasată pe râul Barcău, în amonte cu circa 400 de metri de drumul naţional DN 19B ce leagă localităţile Suplacu de Barcău şi Porţ. „Acumularea Suplacu de Barcău are ca scop atenuarea undei de viitură şi alimentarea cu apă a oraşului Marghita, precum şi a localităţilor rurale dintre Suplacu de Barcău şi Marghita”, a punctat Pasztor Sandor directorul ABA. Barajul are prevăzute lucrări de evacuare a apelor mari, respectiv deversor frontal din beton cu profil practic, cu trei deschideri de 12 m fiecare.
Această acumulare, în valoare de 144.594.934 lei, are o capacitate de acumulare de 15,1 milioane metri cubi. „Prin reţinerea pe teritoriul român a acestui volum de apă în perioadele de viitură se diminuează debitul afluent al râului Barcău, în secţiunea de frontieră, ceea ce conduce la diminuarea riscului de inundaţii pe teritoriul Republicii Ungare”, explică Ioan Moisa, expert în cadrul ABA.
Acumulare de la Suplacu de Barcău este finalizată în proporţie de 80%, iar până în prezent investiţia se ridică la 87.419.934 lei. Pentru cei 20 % care mai sunt de realizat valoarea investiţiei este de 57.175.000 lei.
Partea română îşi va menţine punctul de vedere privind finalizarea acumulării ca soluţie de compensare a contravalorilor lucrărilor executate de vecinii unguri pe teritoriul român în anul 2000, pentru care a înaintat un decont părţii române de 438,9 milioane forinţi. Această compensare se va face prin efectul pozitiv creat pe teritoriul ungar de execuţia acestei lucrări cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.
Examinări
Examinarea lucrărilor şi a măsurilor care se iau pentru apărarea împotriva inundaţiilor pe cursurile de apă care formează sau sunt intersectate de frontiera de stat se realizează, pe ambele teritorii, urmărindu-se dacă taluzele digurilor din lungul râului cât şi a acumulărilor nepermanente, albia majoră şi taluzele canalelor sunt defrişate de vegetaţie, sunt cosite şi corespunzător întreţinute, dacă nu prezintă prăbuşiri şi eroziuni de mal.
Se verifică şi dacă pe coronamentul sau pe taluzele digurilor există fisuri, crăpături sau gropi a căror prezenţă ar fi de natură să pericliteze stabilitatea lucrărilor respective, dacă pe canalele sau cursurile de apă, pe taluzele digurilor sau canalelor, în zona digurilor există obstacole naturale sau artificiale, dacă staţiile de pompare cât şi construcţiile lor anexe sunt bine întreţinute şi dacă sunt în stare de funcţionare şi acolo unde este cazul dacă au fost refăcute construcţiile de apărare.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!