Potrivit ABA Crișuri, verificările au avut drept scop urmărirea exploatării şi întreţinerii lucrărilor aflate în zona comună de interes şi au vizat cursurile de apă: Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Canal Colector și Barcău.
Timp de o lună s-au efectuat patru vizite: două pe teritoriul Ungariei şi două pe teritoriul României. Comisia a constatat că lucrările de apărare din bazinul hidrografic Crișuri nu doar că sunt însemnate din punct de vedere cantitativ, dar sunt și exploatate și întreținute în mod corespunzător.
Ca în fiecare an, pe râul Crişul Repede, cele mai importante lucrări examinate au fost digurile de apărare între frontiera de stat şi localitatea Cheresig şi în zona localităţii Tărian, Priza de apă Oradea şi magazia de apărare a acesteia, precum și cantoanele Niuved, Cheresig şi Tărian şi magaziile de materiale.
Comisia a verificat acumularea permanentă Suplacu de Barcău și digurile de apărare mal drept şi mal stâng de pe râul Barcău, între podul Tămăşeu şi frontiera de stat româno-ungară. De asemenea, s-au mai vizitat Priza de apă Tăut, acumularea nepermanentă Sălard și Canalul Colector în dreptul podului rutier de pe drumul european Oradea – Arad, precum și alte canale și stații de pompare din zona comună de interes.
„Cu acest prilej, am predat partenerilor din Ungaria și o dare de seamă privind acțiunile de apărare împotriva inundațiilor produse pe cursurile de apă în perioada 6 octombrie 2017 – 19 octombrie 2018, respectiv 8 septembrie 2017 – 21 septembrie 2018” a declarat Sorin Guler, director ABA Crişuri.
Delegaţia română a întrunit experţi din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bihor, din cadrul Sistemului Hidrotehnic Independent Crișul Alb şi din cadrul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!