Oradea. Tânăra artistă Klemi Üveges (25 ani) pictează de şapte ani. S-a specializat pe mixed media, mai exact în ulei pe pânză şi colaj. A absolvit cursurile de licenţă ale Facultăţii de Arte Oradea, secţia Pictură, şi cele de master ale aceleiaşi facultăţi, la Arte Plastice şi Multimedia în 2021. Şi-a definit propriul stil combinând pop art-ul cu fragmente din capodoperele marilor artişti, oferind un mesaj contemporan ironizat. După finalizarea studiilor a debutat în 2022 cu prima expoziție personală intitulată „Do you pink of me?”, la Quark Gallery Oradea.
Marți, 26 septembrie, de la ora 19:00 va avea loc, la casa de licitaţii Artmark din Bucureşti, „Licitația unei Colecții Eclectice de Artă Românească, de la Piliuță la Bandi”. La licitaţie participă şi lucrarea artistei Klemi Üveges, intitulată „Cinderella”. Este vorba despre ulei pe pânză 70 x 100 cm, estimată la 600 – 900 €. Expoziţia cu lucrările ce vor fi licitate, lotul 168, este deschisă până în 1 septembrie la Palatul Cesianu-Racoviță din Bucureşti. Printre exponate se numără lucrări semnate de Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Marcel Chirnoagă, Ştefan Câlţia, Sami Briss, Dan Perjovschi sau Adrian Ghenie şi Horaţiu Mălăele.
Artista orădeană a avut şansa de a fi contactată de Ioana Spiridon (Ciocoiu), șef birou consignare Arta Postbelică & Contemporană în cadrul casei de licitații Lavacow și Artmark din București. De acolo a început colaborarea lui Klemi cu Artmark.
„Mi-au văzut una dintre lucrări în mediul online, şi le-a plăcut tare mult. După care am continuat colaborarea cu ei pe parcursul timpului, consultându-ne legat de tematica licitațiilor. Astfel am realizat și câteva lucrări special pentru ei. Ei pun foarte mare accent pe idei şi lucrarea finită, să fie cât mai modern, creativ şi original, încercând astfel să încurajeze artiștii tineri. De multe ori porneam strict de la schițe, unde pe baza discuţiilor mai interveneau mici modificări, ei având şi o viziune mai formată pe parcursul anilor, însă niciodată nu au încercat să mă deruteze, ci din contră, au încercat sa vină cu idei constructive”.
[eadvert]
Reinterpretări și explorări artistice
„Cinderella” este cea de a treia lucrare a tinerei artiste licitată la Artmark. Primele două au fost vândute cu succes, iar cea de a treia va fi licitată pe 26 Septembrie.
„«Cinderella» reprezintă nu doar o simplă reînnoire a poveștii Cenușăresei, ci și o fascinantă incursiune în universul modern, cu o estetică inconfundabilă inspirată de stilul Pop Art. Culorile vii și expresive dau viață acestei capodopere, în timp ce abordarea comică și jucăușă reinterpretează narativa cunoscută într-un mod inedit și captivant. Această operă de artă inovatoare nu ar fi putut prinde contur fără sprijinul și susținerea neîncetată a casei de licitații Artmark, o emblemă a excelenței artistice și culturale. Apreciez profund colaborarea continuă și încurajările constante oferite de Artmark, care au contribuit semnificativ la evoluția mea ca artist și la materializarea viziunilor mele creative. În final, «Cinderella» reprezintă mai mult decât o simplă pictură; ea este o poartă către o lume de reinterpretări și explorări artistice, călăuzind privitorul către noi orizonturi de frumusețe și semnificație. Este o distincție și o onoare să împărtășesc această creație cu publicul pasionat de artă, în cadrul unei instituții atât de apreciate precum Artmark”, spune Klemi Üveges.
După lucrarea „Cinderella” vor mai intra la licitație alte două lucrări ale atistei, realizate tot pe parcursul anului 2023: „Love is in the Air”, respectiv „I just rescued a pair of shoes”, care se află deja în depozitul Artmark.
„A dash of God, a splash of Me”
Klemi Üveges este şi pe punctul de a-şi vernisa cea de a doua expoziție personală. La Galeria Brăteanu va avea loc joi, 24 august, de la ora 19:00, deschiderea expoziției de pictură „A dash of God, a splash of Me”. Curatorul acestei expoziţii este istoricul de artă David-Aron Indig.
Titlul este folosit metaforic, spune Klemi, pentru a reprezenta atingerea dumnezeiască. Termenul „God” este folosit simbolic pentru a reprezenta perfecțiunea, frumusețea și calitățile divine. Cuvântul „Splash – strop/parte” implică încorporarea unei cantități semnificative din aceste calități și în operă de artă, „A Splash of Me” simbolizând astfel stilul, partea unică, personalitatea și creativitatea artistului.
„Lucrările expuse demonstrează faptul că, dincolo de a fi un curent artistic esențial pentru arta secolului XX, pop art-ul este în primul rând un mod de a fi, o stare de spirit și o modalitate de a surprinde în mod fidel anumite coordonate ale culturii contemporane. Tablourile reflectă într-o manieră realist-narativă, ludică dar și nostalgic-ironică, secvențe ale vieții cotidiene, în principal scene de budoar. Imaginile, care par desprinse dintr-un comic-book, sunt construite sub forma unui colaj de citate din creații celebre ale artei secolului XX, în care sunt înserate scurte texte care nu doar că le conferă un plus de interactivitate, ci atrag atenția privitorului asupra faptului că miza este mai puțin una estetică, cât dialogică. Imaginile ne vorbesc într-un sens propriu, nu doar figurat.
Iată de ce arta lui Klemi Üveges, sinceră, tânără, ludică, ironică, spirituală, sexy, reușește să ne spună ceva despre noi și despre lumea în care trăim și să ne provoace să privim dincolo de suprafață și să descoperim sensurile adânci, dar fără să ne pierdem umorul”, apreciază conf. univ. dr. Ştefan Gaie.
La rândul său, lect. univ. dr. Kante Meister, în calitate de profesor coordonator din timpul studiilor de masterat ale artistei, apreciază lucrările ca fiind curate, delicate şi feminine, imaginile sale fiind „stări sufletești colorate”. „Expoziția de față se prezintă ca o continuare firească a preocupărilor sale din trecut, conturând firesc o personalitate constantă pe care o vom putea urmări dezvoltându-se tot mai mult pe această linie și în viitor, manieră în care se simte foarte confortabil”, punctează Kante Meister.
Klemi Üveges surprinde în continuare privitorii cu lucrări pline de viaţă în care imortalizează fragmente, amintiri, întâmplări și situații din viața personală, prin combinaţii de imagini şi text. Picturile sale, cu un stil bine definit, sunt uşor de recunoscut şi remarcat, prezenţa artistei orădene în peisajul artei contemporane româneşti făcându-se simţită tot mai des.
Trimite articolul
XPaint?