Obişnuitul concert al Filarmonicii Oradea se mută în această săptămână de joi pe miercuri, de la ora 19:00. Astăzi, la pupitrul dirijoral va urca dirijorul australian Vladimir Fanshil, care este directorul artistic al seriei de concerte inovatoare „Maeștri Debutanți”, organizat de Filarmonica din Sankt Petersburg. Și-a finalizat studiile masterale la Conservatorul de Stat din Sankt Petersburg, la Secția de dirijat operă și orchestră simfonică. Între 2013-2017 a fost asistentul renumitului dirijor Fischer Iván, lucrând alături de acesta la Berlin și Budapesta. De-a lungul carierei a avut ocazia să dirijeze orchestre renumite, precum Orchestra Festival din Budapesta, Konzerthaus Orchestra Berlin, Orchestre Nacional D Ile de France, Opera din Sydney sau Filarmonica Națională din Odessa.
În această seară se vor audia două lucrări compuse pentru saxofon și orchestră și o simfonie. Prima lucrare este „Rapsodia pentru saxofon și orchestră” de Claude Debussy, compusă în 1910 și dedicată lui Elie Hall. Se va continua apoi cu „Concertul pentru saxofon și orchestră în Mi bemol major” de Alexandr Glazunov. Concertul este o lucrare târzie a compozitorului, compusă în 1934, la cererea saxofonistului german Sigurd Rascher. Forma concertului este concisă, concepută într-o singură mişcare, explică Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii de Stat Oradea.
Solistul invitat, Réman Zoltán, a absolvit Liceul de Muzică din Cluj-Napoca în 1985, la clasa profesorului de clarinet László György. A obținut diploma de licență la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, fiind îndrumat de prof. Ioan Goilă. Din 1989 este membrul orchestrei Operei Maghiare din Cluj, în paralel activând între anii 2000-2009 și la Filarmonica de Stat Oradea, iar din 2009 la Filarmonica clujeană, deținând funcția de clarinetist solist. A fost membrul fondator al orchestrei „Europa Symphony” din Viena, în care a activat între anii 1993-2006, apoi timp de trei ani a participtat la înregistrările și turneele europene și americane ale „Filarmonicii Națiunilor” din Hamburg. Cântă la saxofon din 1999, susținând recitaluri și având apariții solistice alături de orchestre din Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc, Satu Mare, Oradea, Sibiu, București și Budapesta. În 2011 a înființat, alături de alți trei saxofoniști, ansamblul „Transylvanian Saxophone Quartet”, cu care activează și în prezent.
În cea de-a doua parte a concertului se va asculta una din simfoniile mai rar interpretate ale marelui compozitor romantic rus Piotr Ilici Ceaikovski, Simfonia I în sol minor, op. 13, purtând subtitlul „Visuri de iarnă”. Următorul concert va avea loc joi, 30 ianuarie, de la ora 19:00. Îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Janko Zsolt, iar ca invitat pe violonistul german Roman Kim.
Citiți principiile noastre de moderare aici!