În colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor, în calitate de custode, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a început lucrările de ecranare mal pe secţiunea de golire şi pe cea a pragului de dirijare a pârâului Peţa în lac. Lucrările constau în impermeabilizarea solului pe anumite secţiuni, astfel încât infiltrarea apei din lac în sol să fie diminuată. „Ceea ce poate să facă instituţia noastră pentru Lacul cu Nuferi este să diminueze, pe cât posibil, scăderea nivelului apei din lac. Astfel, în regim de urgenţă, am demarat ecranarea cu beton a acelor secţiuni unde, prin infiltraţie, se pierde apa din lac. Lungimea pe care efectiv se va turna beton este relativ mică, de circa doi-trei metri”, a declarat Pásztor Sándor, director Administraţia Bazinală de Apă Crişuri.
Voluntariat Repcon
Lucrările de ecranare sunt executate de firma S.C. Repcon S.A. şi se vor finaliza pe 1 septembrie 2012. Mai mulți muncitori, trimiși de președintele grupului de firme Repcon, ing. Dr Mircea Nistreanu lucrează pentru a salva Lacul cu Nuferi, Băile 1 Mai. Ceea ce fac cu titlu gratuit cei de la Repcon constă în decopertarea unei părți de dirijare a pârâului Peța spre lacul cu nuferi. „Facem această lucrare în calitate de voluntari, adică nu încasăm nici un ban pentru ceea ce facem. Lucrarea este necesară deoarece au apărut anumite fisuri în această parte a deversării și din cauza secetei“, a spus preşedintele Repcon. La începutul lunii august, directorul Muzeului Ţării Crişurile, Aurel Chiriac, trăgea un semnal de alarmă asupra transformărilor ireversibile care au loc la lacul cu nuferi. Au fost înştiinţate: Prefectura, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Consiliul Judeţean Bihor, Apele Române, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
Pericolul la care sunt expuşi nuferii a ţinut prima pagină a ziarelor de aproape un deceniu. La început, „agresori” ai rezervaţiei au fost membrii coloniei de romi şi vitele care se scăldau în lac. Situaţia a devenit însă, cu adevărat alarmantă, în decembrie 2011, când lacul a secat aproape pe jumătate. Pe fondul îngheţului, nuferii au îngheţat şi s-a vorbit pentru prima dată de un pericol real de dispariţie a nuferilor şi a celorlalte specii protejate. Au intervenit şi pompierii care au dus apă în lac de la un foraj din apropiere. A fost apoi o perioadă în care situaţia părea să revină pe linia de plutire. La debutul sezonului estival, nuferii au început să fie din nou în pericol de dispariţie. Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai este o rezervaţie naturală, unică în ţară, care ocroteşte trei specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis (varietate unică în Europa, relicvă a erei terţiare), peştele „Roşioara lui Racoviţă” (specie endemică, denumită după naturalistul român Emil Racoviţă) şi melcul Melanopsis Parreyssi (supravieţuitor al erei glaciare).
Citiți principiile noastre de moderare aici!