Casa Darvas – La Roche expune o colecție nouă de tablouri de mare valoare artistică. Cele 28 lucrări care vor fi expuse sunt proprietatea familiei de colecționari Böhm și au fost aduse de la Berlin și Budapesta. Vernisajul expoziției intitulate „Viața cotidiană” va avea loc sâmbătă, 15 martie, la ora 15:00, în sala de recepție a Casei Darvas – La Roche, urmat de un tur ghidat al expoziției, cu participarea colecționarului.
Dr. Josef Böhm s-a născut la Târgu-Mureș, la 2 aprilie 1960. După un an de studii la Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca, a emigrat în 1981 în Republica Federală Germania, împreună cu părinții. Între anii 1983-1989 a urmat studii de medicină la Universitatea din Mainz. Din 1995 este medic specialist în neurologie. În anii 2002-2015 a condus clinica de neurologie din Freiberg (Sachsen, Germania). Din 2016 conduce un cabinet privat de neurologie în Kurfürstendamm, Berlin.
Părinții neurologului au început să colecționeze din anii 60, pornind cu lucrări ale unor pictori clasici din Baia Mare și cu alte lucrări contemporane. După mutarea la Oradea, în 1970, l-au cunoscut pictorul și muzeograful Miklós Jakobovits, de la Muzeul Țării Crișurilor. Din acel moment, profilul colecției de familie s-a diversificat, ajungând în acea vreme la aproape 50 de tablouri.
Dr. Josef Böhm a preluat colecția tatălui său și extins-o, deținând în prezent circa 400 de piese. O parte a colecţiei este din arta transilvăneană a secolului XX, în special din perioada interbelică. Cealaltă parte a colecţiei Böhm cuprinde lucrări de artă contemporană din Europa Centrală, în special artă constructivistă și abstractă. „Pentru mine, arta nu este o investiție, ci o pasiune, cel mai important lucru pentru colecţionar fiind să păstreze valorile reale”, spune dr. Josef Böhm.
Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage) va păstra operele de artă în custodie pe o perioadă de minim 5 ani. Printre autorii tablourilor expuse se numără artiști cu legături strânse cu Oradea și regiune precum pictorul și graficianul Alfréd Macalik care a condus o școală de pictură aici în anii 1930, pictorul bihorean Ernő Tibor, un personaj influent pe scena orădeană, sau István Balogh, exponent al mai multor stiluri grafice de-a lungul secolulul XX. Colecția include și alți artiști de renume precum Aurel Popp, Alexandru Ziffer sau József Klein, membrii școlii de pictură băimăreană, sau Tasso Marchini și Antal Andor Fülöp, rep-rezentanții culturii vizuale a Clujului interbelic, respectiv Hans Eder, Grete Csaki-Kop-ponyi și Arthur Coulin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!