Expoziţia cu lucrări ale unor pictori orădeni contemporani, deschisă la început de martie la Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal, completează colecţia din expoziţia permanentă cu artişti orădeni din 1860 până în 1940. În expoziţia temporară sunt prezentate 59 de lucrări acoperind perioada 1942 – 2018.
[eadvert]
„Este prima dintr-un ciclu de expoziţii cu prezentarea artiştilor orădeni din depozitele muzeului ca să îi facem publicului cunoscută activitatea şi opera lor, modul în care s-au «înşurubat» în viaţa socio-artistică şi culturală a oraşului Oradea, şi mai ales să găsim punţi de legătură între cel puţin trei generaţii care au urmat succesiv să fie prezente pe simeze. Această primă expoziţie este una de prezentare generală. Urmează încă un şir de şase expoziţii cu artişti orădeni a căror structură expoziţională se va orienta după paradigma la care au aderat prin lucrul lor, ba după diferite teme, ba după modul în care au abordat limbajul vizual specific fiecărei etape din viaţa socio-culturală a oraşului, în aşa fel încât, la capătul şirului de expoziţii, orădeanul consumator de cultură să aibă o imagine cât mai elocventă şi cât mai clară asupra a ceea ce s-a întâmplat în domeniul cultural, în oraşul nostru”, spune Cornel Abrudan, şeful Secţiei de Artă.
Depozitele muzeului sunt foarte „stufoase”. Sunt multe lucrări din donaţii, achiziţii, custodii, împrumuturi, pe care muzeografii încearcă să le prezinte pe rând publicului iubitor de artă.
„Cu fiecare prezentare aducem un public nou, un public care se educă din punct de vedere cultural. Acesta este un câştig şi îndeplinim o funcţie a muzeului. Pe de altă parte, sunt foarte mulţi tineri care au apetenţă pentru a şti ce s-a întâmplat înainte. Foarte important pentru educaţia publicului este că unele lucrări sunt lecţii de limbaj vizual. Aici, cu un ghid bun se poate face educaţie plastică la nivelul consumatorului de rând în mod excepţional”, a concluzionat Cornel Abrudan.
Expoziția reunește creații aflate în patrimoniul Secției de Artă a Muzeului Țării Crișurilor și care sunt semnate de artiști importanți din Oradea ultimelor decenii: Aurel Pop, Aurel Roșu, Coriolan Hora, Elena Kruch, Ferenczi Károly, Florian Heredea, Fux Pál, François Pamfil, Gheorghe Gherman, Ioan Augustin Pop, Ioan Aurel Mureșan, Jakobovits Miklós, Jovián György, Kristófi János, Kiss Elek, Lia Brîndaș Rusu, Ovidiu Budurean, Paul Blânda, Torkos István, Teofil Ioan Știop, Traian Goga, Tompa Mihai, Ujvárossy Kerekes Gyöngyi, Urszinyi Mária, Vioara Bara, Zemlényi Csaba.
„Acest mozaic de personalități, tematici și stiluri artistice au generat lucrări inovatoare, abordări neconvenționale și o varietate de progrese artistice și tehnice. Poate cel mai important eveniment este acela al schimbării de sistem la sfârșitul anului 1989, reflectat în diferențele de abordare ale diverselor generații. În mare, am putea spune că interesele generațiilor mai vechi au o nuanță pastorală, având o legătură mai strânsă cu Modernismul Interbelic, în timp ce generațiile mai noi au o înclinație spre conceptual. De asemenea, vedem interese diferite în tratarea realității, generațiile mai vechi fiind mai apropiate de reprezentările figurative, spre deosebire de generațiile mai noi, care abordează o gamă mai variată de stiluri, și în general evită figurativul, fie total, fie folosindu-se de acesta doar ca bază pentru construcția de narațiuni vizuale”, precizează muzeograful Darius Martin, care subliniază rolul central pe care trebuie să-l aibă muzeul în susținerea și promovarea artei contemporane.
Expoziția pictorilor orădeni va fi deschisă pentru vizitare până în 7 aprilie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!