Oradea. „Emoții pianistice” este titlul evenimentului muzical de joi, 1 februarie, de la ora 19.00 în sala de concerte „Enescu – Bartók” a Filemonicii de Stat Oradea. Programul cuprinde lucările compozitorului rus Modest Mussorgsky: „Tablouri dintr-o expoziție” și poemul simfonic „O noapte pe muntele pleșuv”, iar din creația lui Maurice Ravel: Suita „Ma mère l’Oye”.
[eadvert]
„Tablouri dintr-o expoziție” este cea mai cunoscută lucrare a lui Modest Mussorgsky. Lucrarea originală datează din 1874 și este o suită pentru pian în 10 părți și o introducere. Este inspirată de vizita compozitorului, în primăvara anului 1874, de la Academia Imperială de Arte de la Sankt Petersburg unde a admirat expoziția dedicată lucrărilor arhitectului Victor Hartmann, decedat cu un an înainte, pe 4 august 1873.
Duritatea rusească și sunetul puternic al lui Mussorgsky se transformă în a doua lucrare a concertului în eleganța și rafinamentul francez. „ Ma mère l’Oye” (Mama gâscă) este o suită de pian, din creația lui Maurice Ravel. În forma sa originală, lucrarea a fost scrisă ca un duet de pian în cinci părți în anul 1910, fiind orchestrată în anul următor.
Motivul pentru care l-a scris ca duet, este faptul că l-a dedicat fraților Godebski, Mimi și Jean, copiii sculptorului polonez Cyprian Godebski. Legându-l o prietenie frumoasă de familia Godebski, Ravel a scris și pentru părinții lor o sonatină, înaintea duetului.
Premiera lucrării a avut loc la Société musicale indépendante din Paris, la 20 aprilie 1910, avându-i ca pianiști pe Jeanne Leleu și Geneviève Durony. În același an, Jacques Charlot, prietenul compozitorului, a transcris lucrarea pentru pian-solo. Ambele versiuni pentru pian poartă subtitlul „ Cinq pièces enfantines” (Cinci piese pentru copii).
Unul dintre primele poeme simfonice rusești care s-au scris vreodată este „O noapte pe muntele pleșuv” de Modest Mussorgsky. Lucrarea orchestrală finalizată în anul 1867 nu a fost niciodată interpretată public pe parcursul vieții compozitorului, cu toate că Mussorgsky avea doar 28 de ani când a scris-o. După moartea sa din anul 1881, mai mulți compozitori și dirijori au revizuit poemul simfonic, ajungând să fie cunoscut abia în 1940, atunci când a fost introdus în penultima scenă din filmul „Fantasia”, produs de Disney. După trecerea în neființă a lui Mussorgsky, Rimsky-Korsakov a preluat lucrarea, a rearanjat-o și reorchestrat-o într-o manieră mai conservativă.
Invitata Filarmonicii este pianista Adriana Paler. Provine din Transilvania, însă și-a definitivat studiile la Viena. Prezența ei fascinantă pe scenă, pasiunea şi profunzimea artistică i-au adus 27 de premii pianistice și au încântat publicul și criticii din întreaga lume.
Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa încă din fragedă tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre din București, Paris, Bordeaux sau Berlin. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.
Biletele pentru concert se găsesc pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!