Concertul Filarmonicii de Stat din Oradea, care va avea loc joi, 14 martie, de la ora 19:00 la sala de concerte „Enescu – Bartók” reflectă clasicismul vienez exprimat prin muzica lui Mozart, respectiv prin „Concertul pentru pian și orchestră nr. 27 în Si bemol major, K. 595”, precum și muzica Imperiului Habsburgic, adaptată după caracteristici naționale cehe în Simfonia nr. 8, op. 88 de Antonín Dvořák și trăsături ale muzicii maghiare prin Uvertura operei „Hunyadi László” de Ferenc Erkel. Maestrul Theo Wolters este cel care se va afla la conducerea orchestrei orădene, iar pianistul Dragoș Cantea va fi solistul din concertul mozartian.
[eadvert]
Ferenc Erkel a fost unul dintre primii compozitori maghiari care s-au remarcat în istoria operei maghiare. A trăit între 1810 – 1893 și a fost compozitor, dirijor și pianist. A fost denumit „Tatăl marii opere maghiare”, gen care s-a bazat preponderent pe teme istorice. Erkel este și compozitorul imnului Ungariei, care a fost adoptat în anul 1844.
Opera „Hunyadi László” este una dintre lucrările sale cele mai apreciate. A avut premiera la Pesti Nemzeti Magyar Szinház Budapesta, în 27 ianuarie 1844. „Hunyadi László” este considerată prima operă maghiară importantă, în care stilul muzical al lui Erkel este creionat cu influențe populare.
Concertul pentru pian și orchestră nr. 27 în Si bemol major este ultima lucrare pentru instrumentul cu claviatură din creația lui Wolfgang Amadeus Mozart. A fost interpretat pentru prima dată la începutul anului 1791, compozitorul stingându-se din viață câteva luni mai târziu.
Premiera a avut loc la data de 4 martie 1791 în sala „Jahn’s Hall” din Viena și se pare că acesta ar fi fost ultimul concert în care a apărut Wolfgang Amadeus Mozart. În luna septembrie compozitorul s-a îmbolnăvit, iar la 5 decembrie s-a stins din viață.
În partea a doua a concertului, Filarmonica de Stat Oradea va prezenta Simfonia nr. 8 în Sol major, op. 88 de Antonín Dvořák. Lucrarea a fost scrisă în decursul anului 1889, la reședința de vară a compozitorului de la Vysoká u Příbramě, din regiunea cehă Boemia. Dvořák a compus simfonia sărbătorind faptul că a fost admis în Academia de Științe, Literatură și Artă din Boemia. În contrast cu celelalte simfonii ale sale, muzica acesteia este una optimistă și veselă.
Simfonia nr. 8 a fost publicată de către un editor londonez, Vincent Novello, în anul 1890. Premiera simfoniei a avut loc la Teatrul Național din Praga la 2 februarie 1890, avându-l la pupitru pe Antonín Dvořák.
Trimite articolul
Xce conține un mic detaliu incorect: premiera de la Pesti Nemzeti Magyar Szinház Budapesta, în 27 ianuarie 1844. a avut loc la Pesta, precum arată și denumirea teatrului, Budapesta există ca unitate administrativă doar din data de 17 noiembrie 1873.