Iubitorii de muzică clasică sunt invitați azi, de la ora 19:00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók” la un program concertistic în care vor putea fi ascultate trei compoziții de excepție ale marelui compozitor Ludwig van Beethoven („Coriolan” – uvertura; „Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră în do minor”; „Simfonia a VII-a în La major”).
Alături de Joseph Haydn și Wolfgang Amadeus Mozart, Beethoven este recunoscut ca unul dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii, fiind considerat a treia personalitate proeminentă a clasicismului vienez, lucrările sale (mai ales cele din ultima perioadă de creație) păstrând amprenta elementelor stilistice ale romantismului. Dintre lucrările sale amintim: 9 simfonii; 5 concerte pentru pian; Concertul pentru vioară; Triplul concert pentru pian, vioară și violoncel; 32 de sonate pentru pian; 10 sonate pentru vioară și pian; 16 cvartete pentru coarde; Missa Solemnis și opera Fidelio.
Conform avancronicii, concertul va fi deschis de Uvertura Coriolan, „o lucrare vie şi profund umană, plină de tensiuni, cu un conţinut dramatic accentuat, inspirată de un subiect istoric”. Seara muzicală va continua cu „Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră în do minor”. Această lucrare a fost compusă de Beethoven la vârsta de 30 de ani, când deja se afirmase ca și compozitor având la activ o simfonie, 2 concerte pentru pian, 6 cvartete și mai multe sonate pentru pian. Concertul se va încheia cu „Simfonia a VII-a în La major”, lucrare pe care Beethoven a prezentat-o pentru prima oară publicului la un an și jumătate de la finalizarea ei. Wagner spunea despre Simfonia a VII-a că este „apoteoza dansului”, motivația fiind dată de ritmul lucrării.
Despre invitați
Solistul invitat este Balog József, considerat unul dintre cei mai talentaţi pianişti ai generaţiei sale. Născut în 1979, la Budapesta, a început studiul pianului la vârsta de 4 ani, cu tatăl său; a continuat apoi la Universitatea de Muzică „Franz Liszt”. Este laureat cu premiul întâi la Concursul internaţional Bartók – Liszt (Budapesta – 2001), de asemenea la Lodz (Polonia – 2002), Pörtschach (Germania – 2004), în Olanda, Italia ş.a. Balog József desfăşoară o bogată activitate concertistică în Europa, America şi Asia, colaborând astfel cu mai multe orchestre din întreaga lume.
Dirijorul concertului va fi Gábor Ferenc, din Germania, acesta fiind născut în România. Gábor Ferenc și-a început cariera muzicală ca violist (1986 – 1994), fiind membru al Israel Philharmonic Orchestra, după care a mai fost solo violist la Konzerthausorchester Berlin. Ca dirijor invitat, a apărut pe scene din toată lumea, dirijând orchestre mari, ansambluri de operă, dar şi formaţii mai mici în diferite distribuţii. Ferenc Gábor se implică și în proiecte de colaborare cu numeroase orchestre şi ansambluri de tineret (de exemplu, Jugendfestspieltreffen Bayreuth sau Landesjugendorchester NRW). Din 2002, colaborează constant cu Sinfonietta92 (una dintre cele mai interesante formaţii de tineret din Berlin), iar din 2004 cu Junge Deutsche Philharmonie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!