Concertul de joi al Filarmonicii Oradea are oaspeţi de seamă. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi, umit de critica de specialitate „omul-orchestră”, „dirijorul pictor”, „un prinţ al baghetei” – indiscutabil unul din cei mai de seamă dirijori şi interpreţi români, cunoscut şi recunoscut pentru meritele sale în domeniul muzicii, valori pe care le-a transmis publicului ascultător în timpul unei cariere de peste cinci decenii. Formarea sa artistică s-a realizat la şcoala unor mari maeştri ai baghetei, precum Iosif Conta, Emanuel Elenescu şi Mircea Basarab, apoi la Paris cu Charles Münch şi Pierre Dervaux, continuând prin cursurile de perfecţionare la New York cu Leopold Stokowski şi la Philadelphia „Curtis Institute” cu Eugene Ormandy. „Ne mândrim deci, că maestrul Galaţi este astfel şi un vechi prieten al publicului orădean şi un mult apreciat oaspete al orchestrei filarmonicii noastre”, apreciază Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii.
În prima parte a concertului de joi seara se vor putea audia două lucrări de Johann Sebastian Bach.
Prima lucrare, Concert pentru pian (clavecin) şi orchestră în fa minor, BWV 1056 este transcripţia unui concert de vioară în sol minor (părţile I şi III), compus însuşi de Bach, astăzi lucrarea originală fiind considerată pierdută, iar partea a doua, preluată dintr-un propriu concert de oboi, a fost folosită ulterior de compozitor în introducerea Cantatei nr. 156.
Programul va continua cu Concert pentru pian (clavecin) şi orchestră în re minor, BWV 1052 . Lucrarea este transcripţia unui concert de vioară în re minor, compus însuşi de Bach, astăzi lucrarea originală fiind considerată pierdută.
Monica Florescu este solista invitată. Este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București și a Conservatorului Regal din Antwerpen, Belgia. Pianista are o activitate concertistică pe plan internațional de 20 de ani ca solist alături de orchestre simfonice, în recitaluri și concerte camerale în România și în străinătate.
Stabat Mater
În a doua parte a programului se va asculta oratoriul Stabat Mater de Givanni Battista Pergolesi. Pergolesi – trecut tragic în nefiinţă la vârsta fragedă de 26 de ani – a compus această lucrare în ultimul an al vieţii sale. Tema tragică a lucrării o constituie durerea Maicii Domnului la piciorul crucii.
Soprana invitată, Diana Ţugui este adeptă a deschiderii în artă, manifestându-si această plurivalenţă prin abordarea mai multor genuri muzicale. În afara fascinaţiei pe care o are pentru repertoriul de operă şi operetă, în care a avut ocazia să pătrundă psihologia a cel puţin 20 de eroine principale dintre care amintim: Mimi, Donna Anna, Konstanze, Susanna, Liù, Musetta, Micaela, Gilda, Violetta Valéry, Gretel. Iar mezzosoprana invitată, Alexandra Leşiu a urmat studiile superioare la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Alexandra participă la „Concursul Național al Liedului Românesc” București, organizat de soprana Mariana Nicolesco, unde este laureată cu premiul pentru „cel mai bun tânăr interpret” și la International Vocal Open Competition din Honk Kong, unde obține locul 1 la secția lied și locul 3 la secția arii. În prezent este studentă la clasa profesor universitar doctor Elena Moldovan-Andrieș și corepetitor conferențiar universitar doctor Iulia Suciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!