Viceprimarul orădean Mircea Mălan şi directorul Companiei de Apă Oradea (CAO) – Ovidiu Gavra au susţinut joi o conferinţă de presă alături de reprezentantul firmei consultant (dirigintele de şantier) şi firmele executante din mega-proiectul în valoare de 83 de milioane de euro, intitulat sugestiv „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor”.
„Amploare istorică”
În deschidere, Mălan a observat că „lucrări de o asemenea amploare” nu s-au mai întâlnit în istoria recentă a Oradiei dar a recunoscut că anul trecut lucrările nu au mers „aşa cum şi-au dorit” orădenii şi edilii.
„Cum reabilitarea canalizării impune săpături la adâncimi de 6-8 metri, şi foarte multe din străzile principale, cum sunt George Enescu, Traian Moşoiu, Moscovei, vor intra în execuţie, este foarte clar că circulaţia va fi mult îngreunată. Va apărea şi disconfort fonic şi nu numai. Vom încerca să limităm disconfortul şi ne cerem anticipat scuze orădenilor”, a declarat Mircea Mălan.
Ca măsuri concrete, viceprimarul a precizat că s-a discutat între Direcţia Tehnică din Primărie, Compania de Apă şi consultantul lucrărilor pentru corelarea lucrărilor, municipalitatea bazându-se şi pe sprijinul Poliţiei Rutiere.
Totodată, Mălan a precizat că a cerut firmelor contractate de CAO să lucreze prioritar pe străzile pe care Primăria şi-a propus să le asfalteze sau modernizeze în acest an.
Disconfort stradal
La rândul său, şi directorul CAO a precizat că „ne aşteptăm la un an foarte dificil şi cu disconfort pe măsură”. Ovidiu Gavra a recunoscut că a apărut o presiune întrucât până pe 31 decembrie 2015 se încheie toate plăţile europene. „Datorită modului de derulare a proiectelor europene, România a obţinut o amânare. Şi nouă, problemele cu licitaţiile şi contestaţiile ne-au adus o întârziere între un an şi jumătate – doi. De-abia la finele anului trecut s-a început efectiv. Dacă se depăşeşte termenul, noi suntem buni de plată dar ne vom îndrepta asupra antreprenorului. Oricum, constructorii suportă penalităţi prin contract”, a explicat Gavra.
Reprezentantul CAO a oferit şi statistici. Astfel, în 2014 sunt planificate în Oradea lucrări de extindere şi reabilitare a reţelei de apă pe 65 de străzi, respectiv lucrări la canalizarea menajeră pe 73 de străzi. Unele străzi se suprapun astfel că lucrările din acest proiect vizează 119 străzi.
Firma Selina are lucrări în valoare de 28,6 milioane lei (28 km de apă şi 1,5 km de canalizare), Depona Edilitare şi Drumuri are lucrări de 6,9 milioane lei (20 km de apă şi 1,9 km de canalizare) iar Gavella de 19,2 milioane lei (24 de km de apă şi 15,8 km de canalizare).
Gavella şi Depona au termen limită la finele anului 2015 iar Selina trebuie să le termine mai repede. Totuşi, Selina a executat doar 18% din lucrări, în timp ce Gavella a ajuns la un procent de 28% iar Depona chiar la 49%.
„Nu vom face rabat. Cei de la Selina trebuie să recupereze întârzierile”, a atenţionat Gavra.
Amenzi de la Primărie
Gavra a mai dezvăluit că există amenzi de la Primărie pe care CAO le-a transmis constructorilor. Iar dirigintele de şantier, ing. Popescu a explicat că
Primăria dă aviz de spargere a carosabilului dacă perioada e depăşită. Primăria amendează CAO iar aceasta pune la plată constructorul. În cauză Depona a primit o amendă iar Selina două pentru străzile Mihai Viteazul, Jokai Mor, Sucevei şi Moşoiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!