Organizat de Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură în parteneriat cu mai multe instituții de cultură din țară, turneul naţional „Romanian Young Virtuosos” reuneşte muzicieni şi oameni de cultură pentru a aduce un omagiu compozitorilor români în cadrul unui proiect ce prezintă piese mai puţin cunoscute şi interpretate şi care încurajează tinerii muzicienii români, la început de drum, să-și continue formarea, având ca exemplu perioada de tinerețe a compozitorilor români ai secolului XX și XXI.
„Acest proiect este rezultatul cercetărilor sopranei Rodica Vică realizate în biblioteci și arhive din București și Viena. Proiectul promovează un repertoriu eclectic, cuprinzând lucrările de tinerețe ale compozitorilor români prezentate în aranjamente noi pentru două voci, violoncel și pian”, se precizează în prezentarea evenimentului.
Turneul are loc în perioada 3 – 11 octombrie la Bucureşti, Braşov, Sinaia, Oradea şi Timişoara. La Oradea concertul va avea loc miercuri, 9 septembrie, de la ora 19:00, în sala de conferinţe a Muzeului Ţării Crişurilor. Concertul va fi susținut de Rodica Vică – soprană, Martiniana Antonie – mezzosoprană, Ștefan Cazacu – violoncel și Diana Ionescu – pian.
Participarea la eveniment este liberă în limita a 150 de locuri disponibile. Biletele gratuite pot fi ridicate de la caseria muzeului, în intervalul orar 10:00-18:00.
Un moment inedit al turneului îl reprezintă interpretarea de către pianista Diana Ionescu a lucrării „Elegie”, compusă de Regele Mihai I al României, la vârsta de 20 de ani, în anul 1941, şi dedicată Reginei Ana. Este o compoziție care reflectă sentimentele de dragoste și respect pe care tânărul Rege Mihai I le purta Reginei Ana în perioada incipientă a relației lor.
„Piesa, mai puţin cunoscută publicului larg, oferă o perspectivă artistică profundă asupra suveranului care, deşi cunoscut mai ales pentru rolul său politic şi istoric, deţinea şi un talent pentru muzică”, se arată în comunicatul organizatorilor.
O noutate a acestui turneu o reprezintă şi Ciclul de trei lieduri pe versuri de Noemi Marin pentru voce, violoncel şi pian special compus de muzicianul Vlad Maistorovici. Acest ciclu va fi prezentat în premieră națională în cadrul turneului.
„Ideea acestor lieduri a venit din dorința mea de a compune o lucrare dedicată soției mele Diana și plăcerea ei de a cânta repertoriul de lied. Ne-am gândit imediat la poezia lui Noemi în două limbi, română și engleză, care m-a atras din multe motive. Am avut instantaneu o conexiune cu Noemi ca persoană, nu în ultimul rând pentru că a fost un savant literar ca tatăl meu, are un background muzical din familie și a fost expat într-o țară anglofonă, ca mine. Mai mult, am fost intrigat să descopăr poezia unui autor recunoscut în toată lumea ca renumit profesor de retorică de origine română care a predat în limba engleză la Florida Atlantic University”, precizează compozitorul.
În program se vor asculta selecțiuni din Liedurile pe versuri de Carmen Sylva compuse de George Enescu la vârsta de 17 ani și respectiv 27, lucările Armes Mägdelein, Schlaflos şi Morgengebet de George Enescu, Elegie pentru pian compusă de M.S. Regele Mihai I al României, O, rămâi și Cântecul fluierașului de George Stephănescu, Cântec vechi pentru violoncel și pian compus de Paul Constantinescu, 3 lieduri pe versuri de Noemi Marin compuse de Vlad Maistorovici special pentru Romanian Young Virtuosos: 1. Memo, 2. Imigrare, 3. Searching with the soul.
Programul va continua cu Nocturna și Saltarello pentru violoncel și pian de George Enescu, lucrările lui Tiberiu Brediceanu: Foaie verde pup de crin, Vai bădiță, dragi ne-aveam (compuse la vârsta de 25 de ani), Floricica de pe apă, după care vor urma piesele Dans Țărănesc pentru violoncel și pian de Constantin Dimitrescu şi Tu din Lăsați-mă să cânt de Gherase Dendrino.
Turneul naţional este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!