Prezent la Oradea ca invitat al Fundației Comunitare la ,,11even Experiences’’, jurnalistul Lucian Mîndruță s-a întâlnit, la Hotel Ramada, și cu studenții Departamentului Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.
Întâlnirea cu titlul ,,Online-ul și șansa răului’’ a fost prilejuită de jurnalistul orădean Lucian Cremeneanu, de această dată, din postura de profesor asociat la Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării.
Mîndruță a stat față în față cu viitorii jurnaliști și le-a povestit foarte multe lucruri din experiența sa.
,,Cândva, jurnaliștii erau garanții civilizației, a unor norme firești de comunicare. Noi, practic, eram niște cenzori care le impuneu oamenilor să încerce să uite ce e mai rău în ei și să aspire către ceva mai bun. Aceasta era presa într-o lume civilizată. S-a dus naibii! Acum, online, în social media, tot ce mai jos în oameni se vinde mai bine decât tot ce e mai înalt. Acesta este răul despre care vorbea titlul prezentării mele. Și nu știu dacă sunteți pregătiți să trăiți într-o lume în care el o să câștige’’, i-a întrebat cunoscutul om de televiziune.
Acesta i-a avertizat pe studenții prezenți că, indiferent de ce ne dorim noi, nu mai depinde de noi, ci de public.
,,Poți să mergi la Facultatea de Jurnalism, să studiezi, să înveți toate trucurile din carte… Ca să fii un jurnalist cu adevărat bun, care să fie citit, trebuie să vrea publicul să te citească, să te iubească, să te adore. Există lucruri care s-ar putea să existe în tine sau nu. Multe nu pot fi învățate. Vestea bună este că la școală te învață câteva trucuri să treci peste această problemă’’, este realitatea pe care le-a prezentat-o studenților Mîndruță.
Vorbind apoi despre răul absolut în Jurnalism, dintre o știre citită și una necitită, Lucian Mîndruță a arătat că diferența este dată de modul în care se viralizează, de gustul oamenilor. Gust care de multe ori este – în opinia lui Mîndruță, execrabil.
Totodată, jurnalistul a arătat și că o trecere mare la public are contentul mincinos care apelează la emoții – chiar și atunci când îl demontezi ca fiind mincinos.
,,Ăsta e tragismul situației cu care vă veți întâlni în viața de jurnalist: veți constata că oamenii nu vor mereu adevărul, veți constata, de asemenea, că oamenii preferă să le dai emoțiile cu care ei sunt obișnuiți și să le dai content care să se potrivească cu ceea ce cred ei deja. Vă veți lupta să le schimbați părerile, dar nu veți reuși. Pentru că părerea nu poate fi schimbată, ea e ceea ce îl ține pe om în viață! E structura lui interioară.
Dacă, de exemplu, omul crede că Iliescu e bun, nu veți reuși să-I convingeți că e altfel, nici măcar cu bancuri. (Apropo, știți de ce a venit Chiril, patriarhul Rusiei, la București? Ca să se spovedească și Iliescu, pentru că nu avea încredere în ăsta al nostru) ’’, a glumit omul de presă, conchizând că oamenii nu doar că preferă să li se livreze emoțiile în care ei cred deja și cu care se simt confortabil, ci și urăsc foarte mult.
Citiți principiile noastre de moderare aici!