Scandalul iscat între liberalii bihoreni Lucia Varga şi Ilie Bolojan a căpătat dimensiuni naţionale după ce au mutat dezbaterea din partid, la televiziuni. Deputatul Lucia Varga s-a aflat, luni seara, în platou la Antena 3, unde a primit, telefonic, replica lui Ilie Bolojan, preşedintele PNL Bihor.
Varga şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte a Organizaţiei Femeilor Liberale după ce numele său nu s-a regăsit pe lista scurtă a candidaţilor PNL Bihor la parlamentare. „Am luat, luni, poziţie, în Biroul Politic Național, împotriva modului în care se fac desemnările în PNL. Am constatat că la mai multe filiale, printre care și Bihor, nu sunt respectate regulile democrației, meritocraţiei şi egalităţii de şanse”, ne-a declarat aceasta.
Vot pe cinci
Varga spune că nu i s-a imputat nimic de colegii liberali, doar s-a trezit exclusă de la votare. „Am făcut acest demers ca urmare a faptului că în şedinţa de joi a filialei Bihor, din cei 11 candidați la parlamenatre, au fost supuşi votului doar cinci candidaţi, aleşi de Ilie Bolojan. Mi s-a refuzat minumul drept de a candida”, reclamă Varga.
Pretenţia sa este să se reia votul şi „organizaţiile de la Bihor și Bucureşti să ia în serios semnalul de alarmă tras de mine, acum în al 12-lea ceas. Asta va credibiliza Partidul Național Liberal, prin desemnarea transparentă şi democratică a candidaţilor”, crede deputata.
11 de toţi
11 persoane şi-au anunţat, în PNL, intenţia de a candida. Preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a supus votului Biroului Politic Județean o listă scurtă, de doar cinci nume, „selecţionate arbitrar” de el. Au fost lăsaţi pe tuşă de Bolojan, Matiuţă Liviu, directorul DGASPC Puia Călin, consilierul județean Mihai Toderici, Ioan-Gheorghe Bota – primarul comunei Rieni și Mocan Călin, fost pedelist de marcă.
„Ilie Bolojan şi-a permis să aleagă în numele celorlalţi lista de cinci persoane”, spune Varga, referindu-se la Ioan Cupşa, Florica Cherecheş, Gavrilă Ghilea, Cornel Popa şi un reputat ginecolog bihorean din capitală, Nicolae Suciu.
Politică, de plăcere
Varga insistă că nu are nimic contra colegilor preferaţi de Bolojan, cu care zice că a lucrat bine. „Sunt împotriva modului în care s-a făcut selecţia, nedemocratic şi netransparent”, spune ea. „Facem politică de plăcere, nu de obligaţie. Credem în anumite valori, pe care le apărăm”, e argumentul lui Varga.
La ieşirea sa din Biroul Politic Judeţean a fost susţinută de mai mulţi primari din sudul judeţului, din zona Beiuşului, cu care împărtăşeşte valori şi opinii comune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!