Caietul de sarcini pentru ansamblul rezidenţial din zona străzii Ceyrat este gata şi va sta postat pe site-ul Primăriei, de luni, vreme de o săptămână. La finalul intervalului, documentul intră în dezbaterea Consiliului local, pentru aprobare.
Primarul Ilie Bolojan zice că se va merge pe un parteneriat public-privat, în care oraşul pune la dispoziţie terenul şi investiţiile pentru utilităţile mari.
Cartier nou
Terenul pe care se vrea edificarea cartierului are 95.888 mp şi este situat pe fosta pepinieră a municipiului, în vecinătatea cimitirului municipal Rulikowski, între strada Ceyrat – malul stâng al pârâului Peţa – strada Ronald Reagan, precum şi proprietăţi ale Consiliului Judeţean Bihor şi Statul Român.
Ansamblul rezidenţial va cuprinde şase tronsoane locuinţe colective tip ANL cu 180 apartamente şi 20 de tronsoane locuinţe colective cu un total de 728 apartamente, de tip garsonieră, respectiv cu 1, 2 şi 3 camere. „Totodată, ansamblul rezidenţial va cuprinde şi spaţii comerciale, parcări, puncte de colectare deşeuri selective, zone verzi publice de cartier şi zone verzi private de cartier, locuri de joacă pentru copii etc”, transmite Primăria, printr-un comunicat de presă.
Pe măsură ce ridicarea blocurilor se apropie de final, primăria va asigura utilităţile aferente prin extinderea reţelelor de alimentare cu apă, canalizare menajeră, energie electrică existente în zonă.
Supralicitare?
Deşi cererea de locuinţe în Oradea este crescută, nu se poate afirma că în oraş nu se construiesc spaţii locative. Noi aglomerări de blocuri au apărut în mai multe cartiere iar investiţiile sunt în extindere. Şi asta exclusiv pe banii privaţilor, fără să beneficieze de facilitatea terenului gratuit de la oraş. În mod evident, se ridică un semn de întrebare asupra utilităţii iniţiativei promovate de primarul Bolojan.
Edilul apreciază că este nevoie de un asemenea proiect, deoarece administraţia locală se bazează pe creşterea numărului locurilor de muncă în oraş. „Avem nevoie de creşterea numărului de locuitori şi lucrători în Oradea, inclusiv prin relocarea din comunele vecine. Azi sunt 27.000 de navetişti în Oradea deci există un număr important de oameni care s-ar muta în Oradea dacă ar câştiga mai bine şi dacă ar avea o locuinţă la preţ acceptabil”, e concluzia lui.
Mecanisme concurenţiale
Primarul zice că ar evita greşelile anterioare. „Nu se va permite ca un singur dezvoltator să ia toate apartamentele. De aceea zona de blocuri a fost împărţită în şase pachete. Un investitor nu va putea contracta mai mult de două pachete. Fiecare va putea construi maxim 250 de apartamente”, explică primarul. Rămâne de văzut dacă intenţia se va asorta cu legea achiziţiilor. Experienţa unor achiziţii publice a arătat că limitarea respectivă a picat la controlul caietului de sarcini, pe motiv că nu e legal să limitezi accesul unui investitor la orice licitaţie doreşte să participe.
Mecanismul va fi de concesionare a amprentei blocului pe o durată de zece ani. Preţul de pornire a licitaţiei pe mp, dacă investitorul ar cumpăra, va fi de minim 35 euro/mp.
Garanţia de participare la licitaţie este de 5% din valoarea minimă estimată pentru o scară de bloc, undeva la 25.000 de euro, minim. Câştigătorul licitaţiei trebuie să completeze apoi garanţia până la 10% din investiţie, garanţia de bună execuţie.
Vreo patru ani
Condiţiile pentru investitori sunt obţinerea autorizaţiei de construcţie într-un an de la semnarea concesiunii, începerea lucrărilor în 60 de zile de la obţinerea autorizaţiilor şi terminarea lor în cel mult doi ani de la eliberarea autorizaţiei. Unica prelungire prevăzută din start, nu poate depăşi şase luni. Dezvoltatorii îşi asumă şi amenajarea spaţiilor dintre blocuri. „Riscul e să nu existe cerere pentru această ofertă. Vom vedea la licitaţie”, zice Bolojan, arătând că „locuinţele nu au componentă socială, unica îngrădire este să respecte planul urmbanistic propus de Primărie”.
„Acest cartier ar urma să fie un exemplu de cum ar trebui să se construiască blocuri, să se facă dezvoltări imobiliare în Oradea, în anii următori: blocurile sunt amplasate aerisit, pentru fiecare apartament există un loc de parcare, există spaţii verzi şi locuri de joacă, rasteluri de biciclete, incinte de colectare a deşeurilor. Evităm situaţia construcţiilor din ultimii ani, cu inconvenientul aglomerării blocurilor noi sau cu implantarea lor în zone de case”, spune primarul. Nota de reproş sau regret pentru ceea ce se întâmplă azi în edificarea de blocuri este, teoretic, nejustificată, din moment ce instituţia pe care o conduce emite atât autorizaţiile de construire cerute de privaţi cât şi avizele pentru recepţiile finale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!