Două hotărâri de Guvern din vara aceasta creează panică printre furnizorii de formare profesională. HG 481 din 24.06.2015 şi HG 567 din 15.07.2015 încearcă să interzică organizarea de cursuri de formare profesională pentru ocupaţiile cu acces la studiile superioare sau studii medii cu diplomă de bacalaureat. De la 1 ianuarie 2016, potrivit actelor normative amintite, doar instituţiile de învăţământ superior vor putea furniza cursuri de formare profesională pentru aceste categorii de cursanţi.
Luare de poziţie
Asociaţia Patronală a Furnizorilor de Formare Profesională (APFFP) a luat poziţie faţă de aceste acte normative, precizând că acestea vor avea efect direct asupra furnizorilor de formare profesională publici sau privați: societăți comerciale, ONG-uri, camere de comerț etc. care au în obiectul de activitate CAEN 8559-Alte forme de învățământ.
APFFP a înaintat o petiţie preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Calificări, prin care contestă măsurile care limitează accesul furnizorilor autorizaţi pe piaţa formării profesionale a adulţilor din România.
„Atragem atenția că cele doua acte normative de tip HG încalcă legislația în vigoare, îngrădind prevederile OG 129/2000 republicată. Prin efectul lor, se limitează accesul pe piața formării profesionale pentru o mare categorie de organizații, din care o parte sunt beneficiari POSDRU sau aspiranți la POCU/PODCA”, precizează APFFP.
Asociaţia constată că se încalcă grav principiile liberului acces la piața formării profesionale de către toți operatorii economici și în egală măsură, se încalcă prevederile recomandărilor directivelor europene în materie de formare profesională.
Dacă cele două acte acte normative vor intra în vigoare, de anul viitor furnizorilor de formare profesională autorizați în baza OG 129/2000 republicată, nu vor mai putea organiza cursuri certificate pentru ocupații de genul: expert achiziții publice, expert accesare fonduri europene, manager de proiect, manager de resurse umane, antreprenoriat etc.
Nemulţumiri
„Eu încă mai cred că este o greşeală. Pentru fiecare curs acreditat am investit 500 de euro. Şi este vorba de zeci de mii de euro. Ne-am făcut planuri cu bătaie lungă şi acum suntem băgaţi în faliment”, a declarat Luminiţa Popa, administrator Active Job Consulting. Acesta precizează că în ultimii cinci ani firma se susţine pe baza fondurilor europene. „Am atras milioane de euro din fonduri europene. Am calificat mii de persoane, multe dintre ele găsindu-şi ulterior locuri de muncă şi acum suntem traşi pe dreapta”, susţine Luminiţa Popa.
Sorina Bradea, asociat Romarketing, este şi ea nemulţumită de cele două acte normative care lovesc în mediu privat. „Suntem primul centru de formare din Oradea. După ce ne-am creat o imagine şi un nivel de calitate ridicată, vor să ne încorseteze”, susţine asociatul Romarketing.
Aceasta este de părere că atunci când este vorba de competenţe practice la nivel superior acestea se găsesc în zona privată. „Sunt firme care din asta trăiesc. Va fi o mare lovitură pentru ele. În UE se încurjează ca educaţia non-formală a adulţilor să se facă şi de către firmele private”, a precizat Sorina Bradea.
Dar, cel mai tare îi doare pe formatorii din mediul privat că nu a existat o consultare publică și o transparență în luarea deciziilor care afectează mii de furnizori de formare profesională autorizați, angajații și familiile acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!