Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au transmis că pe baza unor informaţii, au cerut Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică București să analizeze reacţiile adverse înregistrate în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic care se administrează, gratuit, elevilor de clasa a VIII-a în cadrul Calendarului obligatoriu de vaccinare.
După analiză, specialiştii au centralizat 53 posibile reacții adverse post- vaccinare (RAPI) în cinci județe şi din acest număr, 41 cazuri au fost vaccinate cu produs de vaccinare din două loturi achiziționate în anii 2013 și 2014.
Ministeriabilii spun că toate posibilele cazuri de RAPI se află în investigare şi, pentru a se exclude problemele de calitate ale produsului vaccinal, au decis oprirea celor două loturi identificate de la utilizare până la obținerea rezultatelor analizei de calitate care va fi efectuată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.
Producătorul vaccinului a fost anunţat, au transmis reprezentanţii MS care spun că toţi copiii care au avut reacţii post vaccinare au făcut forme „ușoare și tranzitorii care s-au remis spontan și nu le-au pus în pericol sănătatea”.
Durere şi febră
Acest vaccin face parte din acţiunile MS de imunizare profilactică a copiilor iar administrarea acestui vaccin şi a altora presupune și posibila apariție a unor reacții post – vaccinare normale (reacții locale, durere locală, febră de scurtă durată etc).
Până în prezent, în Bihor nici un medic de familie nu a anunţat că ar fi copii vaccinaţi cu acest produs vaccinal care au avut reacţii adverse şi judeţul nostru nu se află între cele cinci judeţe unde s-au semnalat 53 de RAPI, a declarat pentru Jurnal bihorean dr. Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!