Cu un salariu mediu net de 2.789 lei/persoană în luna februarie, județul Bihor se clasează pe locul 25 pe țară. Dintre vecinii județului Bihor, doar Sălajul are un salariu mediu mai mic, de 2.719 lei/persoană. Salariile înregistrate în celelalte județe vecine, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), sunt: 3.796 de lei/persoană în Cluj, 2.912 lei/persoană în Arad, 2.902 lei/persoană în Alba și 2.842 de lei/persoană în Satu Mare.
[eadvert]
Ultimele date ale Direcției Județene de Statistică Bihor arată un câștig salarial mediu brut în luna februarie 2021, în judeţ, de 4.537 lei/persoană. Câştiguri salariale medii brute peste media judeţului au realizat salariaţii din servicii (4.696 lei) şi salariaţii din agricultură, silvicultură şi pescuit (5.048 lei). Câştiguri salariale medii brute sub media judeţului au realizat salariaţii din industrie şi construcţii (4.306 lei).
Câştigul salarial mediu net în luna februarie 2021 în judeţul Bihor a fost de 2.789 lei/persoană. Câştiguri salariale medii nete peste media judeţului au realizat salariaţii din servicii (2.792 lei) şi salariaţii din agricultură, silvicultură şi pescuit (3.012 lei). Câştiguri salariale medii nete sub media judeţului au realizat salariaţii din industrie şi construcţii (2.776 lei).
Lohnul e vinovat
Una dintre cauzele menținerii salariului mediu net în Bihor la un nivel redus este lohnul, susțin reprezentenții mediului de afaceri din județ.
„În Bihor sunt foarte multe mici afaceri care nu pot susține salarii mai mari. Pe de altă parte, noi mai avem ceva urme de lohn. Chiar dacă lumea zice că nu lucrează pe lohn și în parcurile industriale din Oradea sunt firme care lucrează pe lohn. Și atunci, evident că valoarea adăugată este foarte mică și atunci avem salarii mici”, ne-a declarat Radu Silaghi, președintele Asociației Firmelor Bihorene (AFB).
Ioan Mintaș, primvicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și președintele IMM-urilor din Bihor, avansează și el ideea că multe dintre firmele din parcurile industriale ale Oradiei lucrează în sistemul „lohn” sub altă denumire.
„Majoritatea firmelor angajează cu salariul minim pe economie, la care se mai adaugă tichetele de masă sau diferite bonusuri. Cu excepția firmelor de IT, care își permit să dea salarii mai mari, chiar dacă merg tot cu salariul minim pe economie. Ceea ce a ridicat puțin salariul mediu este stabilirea salariului minim pe economie în construcții la 3.000 de lei”, a explicat Ioan Mintaș.
Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor susține că la rata scăzută a șomajului din județ, Bihorul își permite să selecteze investitorii.
„Avem nevoie de forță de muncă calificată și de oameni plătiți la nivelul muncii și calificării lor. Avem patru universități în Oradea și capacitatea de a pregăti resursă umană calificată. Din păcate, această resursă umană nu este remunerată la nivelul calificării. Bihorul, în ultimii zece ani a fost populat cu unități cu valoarea dăugată scăzută. Mulți investitori au optat pentru județul Bihor, pe bună dreptate, în primul rând, din cauza nivelului scăzut de salarizare. Oricare angajator investește unde nivelul de salarizare este scăzut, pentru a avea costuri reduse cu resursa umană. Între timp s-au schimbat lucrurile. Nu mai avem o rată a șomajului ridicată. Avem un județ și un municipiu prosper din punct de vedere economic, cu un nivel de trai care necesită o remunație ca atare. Astfel că nu ar trebui să mai acceptăm unități cu salarizare scăzută. Sunt angajatori care au înțeles acest lucru și și-au relocat și unitățile cu valoare adăugată ridicată în Bihor”, a explicat șeful AJOFM Bihor.
„Într-adevăr, Bihorul fiind cu ștampila de «pantofar», unde industria ușoară, industria alimentară și industria turismului au fost extrem de prezente în ceea ce privește resursa umană, acum acest aspect s-a schimbat. Avem alți actori, care trebuie să înțeleagă că este nevoie de un nivel de salarizare mai ridicat. De astăzi, în județul Bihor nu mai găsești resursă umană la salariul minim pe economie”, adaugă Békési Csaba.
Cum creștem salariile?
Reprezentanții mediului de afaceri au și soluții care ar duce la creșterea salariului mediu în Bihor: să consumăm de la producătorii locali și statul să scadă taxele pe muncă.
„Soluția pentru creșterea salariilor ar fi să începem să producem noi. Micile afaceri ar trebui susținute de comunitatea locală. Adică, să cumpărăm de la producători locali, fie că este vorba de producători agricoli, fie că este vorba despre producători de mobilier, materiale de construcții, subansamble, etc”, este de părere președintele AFB.
Ioan Mintaș crede că eliminarea muncii la negru ar duce la creșterea salariilor în Bihor. „Chiar dacă un angajat are salariul minim pe economie, orele suplimentare i se plătesc separat, fără taxe. Majoritaea celor care construiesc o locuință, o fac în regie proprie, cu unchiul, cu mătușa, cu vărul, la negru, nu construiesc cu firme”, a precizat primvicepreședintele CNIPMMR.
Békési Csaba vine cu propunerea ca și sectorul HoReCa să beneficieze de un salariu minim pe economie similar cu cel din domeniul construcțiilor. Propunerea a fost pusă în atenția președintelui ANOFM.
Trimite articolul
XDar s-a turnat atata beton in oras , de ce nu avem salarii mari. Bolojan a spus ca cu cat va fi mai mult beton salariile vor creste?!!!!
-
porfirul, fatadele colorate in roz (“ca sa arate bine”) nu au cum sa duca la cresterea salariilor.
Interesant insa ca la taxe nu suntem deloc pe locul 25.
Din contra, suntem in top 3!-
Dar vad ca suntem pe calea cea buna, in viitor se vor turna si mai multe betoane si porfir. Nimic nu conteaza, taiem tot reducem totul si banii merg in beton
-
Ca nu avem oameni competenti la conducere! Nu stiu sa faca afaceri doar gainarii, nu stiu sa conduca inatitutii doar sa faca reduceri, nu stiu sa aprecueze oamenii doar sa-i schimve s a m d.Cat despre calificare, e slab nu zic nu dar nici in alte parti nu e mai buna situatia si totusi se poate.Cati dintre conducatorii enumerati au diplome in ceea ce fac? Dar te poti adapta , aici nu e cazul
Cand o firma care are nevoie de specialisti pregatiti cu salar mare, alege sa investeasca intr-un oras cu oameni pregatiti cu o Universitate si invatamant bun. Dar politica primariei e sa inchida licee, sa iti bage ceva in universitate, transformam licee in profesionale pt muncitori pe salar minim. Oamenii inteligenti daca vin sa lucreze aici vor o viata de noapte in oras dar tu la ora22 inchizi sa nu deranjezi, orasul e mort in comparatie cu 15 ani in urma, oamenii vor distractii, evenimente, cultura , sport. Dar nici macar WC nu gasesti. Si zoo o scoate din oras. Teatru si muzeul trebuie desfiintate. Doar sa facem economii si lucruri ieftine ca trebuie betoane pt firmele partidului. Asa ca daca asa gandim ramanem ca in Teleorman. Se vede cati bani au oradenii de nu putem tine un aerport, nimeni cu pierde bani cu curse din oradea pt doua zboruri pe an sau cand mergem in concediu. Cu asta se mandreste Oradea . Doar taxe cat mai mari, si bani bagati in oras care nu se intorc ca profit sau sa simta si oradeanul ca o duce mai bine. Dar nici macar betoanele nu sunt de calitate sau totul e facut mic si ieftin si prost, ce trebuie refacute.
42% din veniturile celor care lucreaza cu contract legal se duc la stat, despre asta de ce nu se vorbeste? De ce nu reduceti darile la salariul minim pe economie? De ce nu reduceti aparatul bugetar? De ce nu cautati sa eficientizati administratiile locale sa nu mai fie nevoie de atatia plimbatori de hartie? Suntem una dintre tarile cu cei mai buni IT-isti si tot plimbam adeverinte la medicul de familie din care sa reiasa ca suntem angajati.
Suntem de rasul curcilor dar tot sectorul privat e de vina.
Singura sansa pentru Romania este propunerea presedintelui PE Ursula von der Leyen ca salaril minim sa fie stabilit la nivel european de minim 80 Euro, pentru ca guvernantii nostri se gandesc sa mareasca consistent doar salariile lor , a politrucilor , institutiilor de forta, parlamentari, ccr, justitie, medici etc. iar salariul minim sa fie cat mai mic.
-
scz. 800 de euro in loc de 80
Meritati spanzurati toti cei care v-ati unit pentru a mentine salariile la nivelul asta de kkt in Bihor. Sunteti niste criminali !
-
Vine investitorul și repede își găsește un lingău, o curvă de român care să îl învețe cum e nivelul salariilor la noi să facă cât mai mult profit investitorul. Acel lingău sigur nu are salarul minim.
Salarul e acelasi indiferent ca e sau nu e lohn . Macar asa au comenzi sigure……
Daca vreti salarii mai mari de ce nu vorbiti despre sindicate si cooperative? Noua lege a dialogului social ar trebui anulata
Dl Bekesi bate campii cu gratie. Prosperitatea de care vorbeste este onirica. Probabil .ca o confunda cu patriotismul local, justificat prin peisaje, apa termina si frumusetea cladirilor din Oradea.
-
La betoane suntem cei mai buni.
-
Lasa tu pe dl Bechesi, e baietas bun in NGOuri lui Gheorghe Soros
Daca nu ai o universitate COMPENTENTA si un aeroport CAT DE CAT LEGAT LA UE, poti sa te pis* pe el de Bihor si Oradea. Asta pe langa faptul ca statu roman hot si incpmenten ia peste 40% din salarul de pe o luna ca sa ingroase burta la bugetarii astia f*tuti si incompetenti care dorm juma de zi… cam 60% din ei!
Principalii vinovati sunt fratii Micula, care isi bat joc de viata propriilor angajati, oferidu-le niste salarii mizerabile, profitand de lipsa locurilor de munca din zona respectiva.
Degeaba sunt vopsite clădirile din Centru dacă Universitate nu e; institute de cercetare nici; mari instituţii de cultură naţională şi internaţională la fel; sedii de mari companii nu există; e evident că minţile creatoare de valoare nu sunt atrase de Oradea. Doar clădirile zugrăvite nu e de ajuns. Însă cu Bolojan n-ai cu cine: Bolojan şi cultura…
Locul 25 la salarii, dar locul 2 la datorii dupa Bucuresti.
2. Oradea: 469,35 milioane lei. Populatia municipiului Oradea era, dupa recensamantul din 2011, de 196.367 de locuitori. Ca atare, fiecare orădean are, in medie, de platit o datorie de aproape 2.400 de lei în contul imprumuturilor facute de Primarie.
-
Nu-i de ajuns, vrem pe locul 1, si sa ne detasam sa nu ne ajunga nimeni
-
Suna-l pe Betonatoru sef von Birtin pentru locul 1.
-
mai bine ne luam si plecam de aici! ma gandesc la Bistrita sau Tg Mures, acolo nu vine nimeni sa te demoleze si sa te impoziteze ampulea cu cat vrea si nu stai juma de ora dupa autobuz
si nu vine nimeni cu propaganda de cacat cu cel mai tare oras si cel mai cel rahat
MAI BINE VULTUR IN ALTA TARA,DECAT CIOARA LA MINE IN JUDET..
Unde e drop sa ne trimita in Teleorman, chiar ar fi bine ca si aia o duc mai bine ca noi.
Dar de ce ar plăti mai mult când accepta un salar mizerabil ? Ori cum in același timp Oradea e orașul in care nu găsești un om pentru munca necalificata , am vrut sa plătesc pt necalificat 20RON/ora acum un an aveam nevoie câteva săptămâni nu am găsit pe nimeni am adus din TM . La 20-35 km de oradea sunt sate întregi in care nu ai nici o perspectiva , orașe ca și CJ , TM au incorporat satele respective ca forța de munca. Oradea e orașul unde impozitul pe proprietate e de 3 ori mai mare decât la CJ sau TM . Oradea e un oraș mort încă din păcate ,care se vrea turistic dar nu e nimic de el . Un Oradean care ar vrea mai mult de la orașu natal dar din păcate nu e de unde .
-
Turismul nu se poate aplica pt ca toti cei din oras sa beneficieze de el. Normal ca e mort si ce a mai ramas viu , omoara Bolojan pe motiv ca nu e rentabil. Cine are o afacere stie ce greu e in Oradea fata de Cluj. In Cluj sunt afaceri care in Oradea in o luna ar falimenta. Dar noi numai si numai in turism bagam banii. Dar nimeni nu spune cati bani producem din turism
Dictionar: Afacerile în regim de lohn sunt axate pe producerea unor articole folosind mâna de lucru necalificată sau puțin calificată locală, considerată ieftină pe plan international. În cazul în care se folosește o materie primă, aceasta este importată, prelucrată, apoi exportată din nou. // Contabilii si personalul care lucreaza la firmele din Transport din BH au salariul minim in cartea de munca si primesc bani la negru suplimentar, asta se practica frecvent, din pacate. //// plus operatorilor care lucreaza in 3 schimburi in parcul industrail primesc 1600-2000 ron plus bonuri, ceea ce e f putin. Iar in HORECA, majoritatea salariilor sunt la negru!