Ajutor nesperat pentru absolvenții liceelor din mediul rural. Din toamna anului universitar 2018/2019, Ministerul Educației oferă aproape 60 de locuri bugetate la facultățile Universității din Oradea. Condiția e ca aceștia să fi promovat examenul de bacalaureat. La nivel național, Ministerul Educației a rezervat 2.000 de locuri bugetate la diverse facultăți.
Prin acest demers, autoritățile vor să sporească numărul absolvenților, în speranţa că unii dintre aceștia se vor întoarce la sate şi vor ajuta la dezvoltarea lor.
„Este pentru prima dată când Ministerul Educației Naționale a atribuit locuri separate numai absolvenților care au terminat un liceu din mediul rural, anul acesta. Noi am primit 54 de locuri. În situația în care nu vor fi suficiente, vom primi locuri suplimentare de la alte universități din țară care nu le ocupă. Din punctul meu de vedere este o idee bună, pentru că statul român trebuie să sprijine acești copii, ca să-și poată face școala în mediul rural. Altfel, riscăm depopularea mediului rural în România.
Lumea gândește așa: «Mă duc la oraș, căci acolo copilul meu poate să facă școală». Și din clasa a IX-a îl trimite la oraș. E total greșit. Dar lumea așa gândește: «Nu stau la țară pentru că șansele sunt mici aici, am o medie mai mică la BAC decât alții de la oraș. Mai bine mă mut». Ei au alte activități față de cei din oraș – sunt angrenați în activități specifice zonei rurale, și astfel și rezultatele sunt diferite. Intră pe locuri nebugetate.
Desigur, există varianta ca după un an să treacă la un loc «fără taxă», dacă își iau creditele. Dar trebuie sprijiniți ca să înțeleagă că dacă stau în mediul rural până în clasa a XII-a, au șansa la învățământ «fără taxă» în România.
Practic, toți cei ce învață în instituțiile publice ar trebui să aibă acces la învățământ gratuit. Când eu am fost student, nu existau locuri cu taxă. Și așa ar trebui să fie și acum. Sper ca și în România să se ajungă la asta, așa cum este în Germania astăzi. Orice european are acces la învățământ bugetat. Cel puțin în Sudul Germaniei așa este. Studenții plătesc doar o taxă de 260 de euro pentru carnet”, a declarat rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. Constantin Bungău.
11 licee la țară
Rectorul a arătat și că foarte mulți dintre absolvenți s-au pierdut, pentru că nu își permiteau să-și plătească un loc la «cu taxă».
În județul Bihor sunt 11 licee în mediul rural (Vadu Crișului, Borș, Cadea, Dobrești, Popești, Suplacu de Barcău, Șuncuiuș, Borod, Budoi, Tinca, Bratca). Două dintre acestea au avut procent 0 de promovare la bacalaureat. Universitatea din Oradea vrea să îi capteze și pe absolvenții liceelor din mediul rural din județele Sălaj, Cluj, Alba, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Satu Mare.
Dacă unii văd cu ochi buni această decizie a MEN, pentru că absolvenții de studii superioare se vor întoarce în zonele de proveniență și vor contribui activ la dezvoltarea acestor locuri, alții văd măsura una discriminatorie.
Astfel, ei consideră că, în ciuda faptului că admiterea se va face separat, aceasta va crea un paradox: pe locurile bugetate vor intra studenți cu note mici, în timp ce alții cu medii mari, dar care au terminat un liceu în mediul urban, vor plăti o taxa de școlarizare.
Locurile neocupate vor fi redistribuite universităților unde există cerere. Înscrierile la Universitatea din Oradea au început în 5 iulie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!