Copiii care optează pentru învățământul dual mai au la dispoziție mai puțin de două săptămâni pentru a se înscrie la școala din Cadea unde pot învăța una dintre cele mai căutate meserii, cea de sudor, în condiții excepționale.
Cea mai nouă tehnologie
Cea mai modernă școală profesională din Bihor funcționează la Cadea. Pentru a dota această școală, Consiliul Județean Bihor a achiziționat cea mai nouă tehnologie: un simulatorul de sudură, de ultimă generație care costă, conform Președintelui CJ Bihor Pásztor Sándor, 27000 de euro. Școala de la Cadea va funcționa după modelul de la Brașov, în parteneriat cu mai multe firme din Bihor.
„Este important că am reușit să dăm mâna cu aceste firme și că vrem să punem în aplicare ce am văzut că funcționează la Brașov. Trebuie să ne creăm și să ne menținem forța de muncă locală și încercăm să mobilizăm copiii în această direcție. Toate aceste investiții se fac cu scopul de a atrage copii spre această formă de învățământ, pentru a asigura forța de muncă deficitară acum în România.
Acum doi ani am văzut acest simulator și acest fel de a instrui la Brașov și Dusseldorf, așa că ne-am gândit să punem la punct un atelier destinat sudurii…Vom organiza cursuri și pentru adulți, contra-cost ”, a spus șeful CJ Bihor.
„S-au investit mai mult de 4 milioane euro în această școală. Am construit garsoniere pentru profesori, internat, sală și terenuri de sport, ateliere, cantină. Avem un campus școlar la țară, un lucru neobișnuit, dar este justificat de faptul că la Săcueni și Tămășeu se vor realiza parcuri industriale și astfel vom putea furniza forța de muncă cerută de piață”, a explicat Karancsi Béla, directorul Liceului Tehnologic nr. 1 Cadea.
„Nu poți pune un copil de 14 ani să sudeze, să inhaleze fum din prima zi. Poți să îl atragi în meseria aceasta doar prin joacă. Simulatorul de la Cadea este asemenea unui joc pe calculator. După partea de joacă urmează însă, temele. Simulatorul nu permite elevului să treacă la o altă temă decât dacă la precedenta obține un punctaj corespunzător”, a explicat Hizo Zoltán, directorul Asociației Bihor West Professional, maniera în care funcționează simulatorul.
Își cresc angajații
Prezent la Cadea, proprietarul Auto Bara, Octavian Bara a spus că a preferat să se implice în acest proiect care crează forță de muncă pe plan local, decât să aducă forță de muncă din Asia.
„Noi trebuie să refacem ceea ce s-a desființat: școlile profesionale. Lipsa lor se simte acum prin lipsa meseriașilor, oamenilor calificați”, a punctat Octavian Bara. În aceeași notă a vorbit și Codruța Bala, director resurse umane Eberspächer Exhaust Technology România, care a subliniat că firmele nu sunt doar parteneri, ci și beneficiari ai proiectului, pledând totodată pentru schimbarea mentalității părinților care au inoculat copiilor ideea că aceste meserii sunt pentru oamenii inferiori.
„Copiii de la școlile profesionale nu sunt mai puțin luminați, ci au posibilitatea să se califice într-o meserie din care să câștige… Nevoia de forță de muncă există peste tot, dar cred că importantă este educarea. Copiii și părinții trebuie să înțeleagă că nu vin în aceste școli pentru că nu îi duce capul, ci pentru că învață o meserie care îi va putea ajuta oricând și oriunde. Dacă o au și lucrează, pot apoi să urmeze ce școală sau universitate vor”, spune Codruța Bala.
Se pare că toate clasele din învățământul dual din județ s-au dovedit atractive pentru copii, în timp ce la Cadea sunt cele mai multe locuri libere, chiar dacă sunt cele mai bune condiții.
La Ștei, unde va funcționa clasa duală cu specializarea mecanic auto, pe cele 22 de locuri erau înscriși, marți, 20 de candidați.
La Colegiul Tehnic Brâncuși sunt clase de dual cu specializare în construcții, și erau ocupate în proporție de 30%. „ La Cadea stăm mai prost, deși avem internat și cantină gratis. Mai sunt încă două săptămâni în care copiii se pot înscrie”, a anunțat Zoltan Hizo.
Citiți principiile noastre de moderare aici!