Unităţile din învăţământul preuniversitar din Oradea şi Bihor au afişat luni listele copiilor înmatriculaţi în clasa pregătitoare – prima etapă – şi locurile rămase libere.
După prima etapă de înscriere, în judeţul nostru au fost validate 2.939 de dosare pentru clasa pregătitoare (din cei 3.905 copii recenzaţi), din care 702 pentru limba maghiară, 17 pentru limba germană, 12 pentru slovacă şi 21 pentru limba rromani (la Şcoala de la Ineu). În clasa întâi au fost înscrişi 3.693 de copii (din 5.683 recenzaţi), din care 1.088 pentru secţiile maghiare, 41 pentru secţia germană şi 19 pentru limba slovacă.
În judeţul Bihor, pentru anul şcolar 2012 – 2013 au fost aprobate 254, 89 de clase pregătitoare şi 328, 42 de clase întâi. După prima etapă a înscrierilor, în şcolile din judeţul nostru au rămas 2.481 de locuri libere pentru clasa pregătitoare şi 2.553 pentru clasa întâi.
Cele mai multe solicitări pentru clasa pregătitoare le-a avut Şcoala cu clasele I-VIII „Dacia”, unde au fost depuse 115 cereri faţă de 88 de copii recenzaţi.
Unităţile de învăţământ din Bihor au afişat listele copiilor înmatriculaţi în prima etapă a înscrierilor pentru clasa pregătitoare şi clasa întâi. Urmează ca, în perioada 20 – 27 martie, părinţii care au domiciliul în altă circumscripţie şcolară să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare şi clasa întâi.
În prima etapă au fost înscrişi 2.939 de copii pentru clasa pregătitoare şi 4.841 pentru clasa întâi. În Bihor au rămas 2.481 de locuri libere pentru clasa pregătitoare şi 2.553 pentru clasa întâi.
„Locurile în şcoli sunt mai multe decât numărul copiilor recenzaţi. Nu vor fi probleme cu locurile. Situaţia reală o să o vedem după finalizarea înscrierilor”, a spus inspectorul şcolar general Dorel Luca.
Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” şi Liceul Vocaţional Baptist „Emanuel” şi-au completat toate locurile, încă din prima etapă a înscrierilor. La şcolile confesionale s-au putut înscrie copii din orice zonă a oraşului, întrucât acestora nu le-au fost atribuite circumscripţii.
Cele mai multe solicitări le-a avut Şcoala cu clasele I-VIII „Dacia”, unde la clasa pregătitoare au fost înscrişi 64 de copii, din cei 64 recenzaţi, iar la clasa I, 115. În această şcoală au rămas 11 locuri libere pentru clasa 0 şi 10 pentru clasa I.
„La Şcoala Dacia au înscrişi 115 copii faţă de 88 recenzaţi pe circumscripţie pentru clasa I. Fie unitatea şcolară nu a făcut recensământul cum trebuie, ori părinţii au apelat la acea stratagemă de a-şi face flotant în zonă. Şi n-avem ce să facem în această situaţie”, a precizat Dorel Luca.
Acesta a mai spus că în situaţia în care la anumite şcoli vor exista prea multe solicitări, la cererea unităţilor şi dacă au spaţiul necesar, pot fi aprobabe noi clase.
Calendar
Conform calendarului Ministerului Educaţiei, cea de-a doua etapă de înscriere, pe locurile rămase libere, destinată celor care au domiciliul în altă circumscripţie şcolară, se va desfăşura între 20-27 martie, iar în 2 aprilie unităţile de învăţământ vor afişa listele cu copiii din alte circumscripţii şcolare înscrişi în conformitate cu opţiunile exprimate de părinţi în a doua etapă de înscriere.
A treia etapă de înscriere se va desfăşura în perioada 23-25 aprilie şi va fi destinată copiilor ai căror părinţi au solicitat, în etapa a doua, înscrierea la altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar care nu au fost admişi şi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie. În această etapă vor putea fi înscrişi şi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie, dar care nu au participat la prima etapă de înscriere.
Cea de-a patra etapă de înscriere se va desfăşura între 2-9 mai. În această etapă vor putea fi înscrişi pe locurile disponibile, la unităţile dorite, copiii ai căror părinţi au solicitat înscrierea la altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar au fost respinşi iniţial, din lipsă de locuri.
Ultima etapă de înscrieri, desfăşurată în perioada 11-18 mai, se adresează copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapele anterioare.
Potrivit metodologiei Ministerului Educaţiei, unităţile de învăţământ trebuie să facă publice criteriile specifice folosite pentru departajare în cazul în care există mai multe cereri din afara circumscripţiei decât locuri libere.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!