Locurile de muncă verzi sunt locurile de muncă ale viitorului. Aşa reiese din seminarul regional al proiectului „Green Jobs”, prezentat joi, 20 februarie, la Hotel Continental din Oradea, de către reprezentanţii ANOFM. Proiectul, în valoare totală de 13.717.955 de lei, cu o valoare nerambursabilă de 9.977.563 de lei, este cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007 – 2013, Axa Prioritară 4.
Petru Blănariu, manager de proiect, director adjunct Eures, a prezentat pentru oamenii de afaceri şi celelalte persoane prezente cadrul general al proiectului. „Noua strategie privind creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă din UE – Europa 2020 – subliniază faptul că o creştere economică durabilă presupune consolidarea unei economii eficiente din punct de vedere al resurselor, solidă şi competitivă, exploatând poziţia fruntaşă a Europei în dezvoltarea de noi procese şi tehnologii, inclusiv tehnologii verzi”, a subliniat Petru Blănariu.
Strategia 2020 stabileşte cinci obiective principale ale UE pentru anul 2020, două dintre acestea referindu-se la schimbările climatice şi energie, respectiv promovarea ocupării forţei de muncă. Obiectivul economic este atingerea unei rate de ocupare de 75% (România a solicitat o derogare pentru 70%). Obiectivul tehnologic – trinomul „20x20x20” – presupune reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20%, creşterea eficienţei energetice cu 20% şi creşterea ponderii surselor regenerabile de energie cu 20%. „Având în vedere că serviciile de ocupare au un rol important în activare şi mediere, este necesar ca acestea să fie consolidate pentru a fi capabile să elimine barierele care împiedică intrarea pe piaţa muncii a noilor lucrători, să promoveze activităţile independente, antreprenoriatul şi crearea de locuri de muncă în toate domeniile, inclusiv locuri de muncă verzi şi în domeniul asistenţei sociale şi promovarea inovării sociale”, a precizat managerul de proiect.
Obiective
Obiectivul general al proiectului este crearea unui sistem de identificare şi înregistrare a locurilor de muncă verzi din România şi identificarea instrumentelor necesare pentru stimularea înfiinţării unor astfel de locuri de muncă.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: identificarea celor mai bune practici la nivel european şi înregistrarea locurilor de muncă verzi; evaluarea situaţiei actuale din România şi identificarea modalităţilor de stimulare a înfiinţării de locuri de muncă verzi în România.
În cadrul proiectului va fi realizat un web site al proiectului şi un buletin trimestrial de prezentare a activităţilor proiectului. De asemenea, va mai fi realizat un portal specializat pentru informare şi comunicare în domeniul locurilor de muncă verzi din România şi o bază de date la nivel naţional cu locuri de muncă verzi. Lucrările seminarului vor continua şi astăzi, 21 februarie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!