Oradea Arena este locul ideal pentru organizarea unui târg de locuri de muncă. Cel puțin asta era părere angajatorilor prezenți, miercuri dimineața, 8 iunie, la eveniment. În ceea ce privește „recolta”, de candidați, părerile se îndreptau spre scepticism.
[eadvert]
„Este cel mai mare târg de locuri de muncă organizat la Oradea după pandemie, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea, în cadrul proiectului ROHU 421. Avem peste 64 de angajatori, peste 1.700 de locuri de muncă vacante. Este un eveniment extrem de cerut de angajatori, pentru că avem nevoie acută de forță de muncă. Putem trage un semnal de alarmă în ceea ce privește oferta de locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare. Dacă înainte de pandemie procentul locurilor de muncă destinat persoanelor cu studii superioare era de 15% din total, acum a scăzut la 8%, ceea ce este puțin îngrijorător pentru piața muncii, și observăm o tendință pe care angajatorii o imprimă, aceea că au nevoie de forță de muncă cu calificare joasă sau muncitori necalificați”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Oferte peste oferte
Cei care au trecut pragul târgului au avut de unde alege. Din domeniul HORECA ofertele erau pentru ospătari, bucătari, cameriste, recepționeri, îngrijitori hotel, etc.
Domeniul comerțului erau și el prezent cu oferte pentru vânzători, casieri, lucrători comerciali, agenți informații clienți.
Nu au lipsit ofertele de angajare din sectorul construcțiilor. „Avem locuri de muncă pentru tot ce ține de domeniul ingineriei în construcții, șef de șantier, topografi și project manageri. Suntem deschiși și pentru proaspeți absolvenți de facultate și la tot ceea ce înseamnă internship”, a precizat Ramona Lucaciu, specialist HR Erbașu SA.
Domeniul mecanic, cel al prelucrărilor CNC, unul dintre punctele forte ale Oradiei înainte de 1989, este unul care își găsește tot mai greu candidați.
„Nu mai există oameni calificați în acest domeniu. Nu mai există școli profesionale care să pregătească meseriași. Au început să apară clasele de învățământ dual, la cererea noastră, dar nu sunt copii care să dorească să se înscrie la aceste școli, iar vinovați sunt și părinții”, a specificat Laura Mânzat, manager HR Emsil Trans, ultima fabrică din țară care mai fabrică mașini mașini unelte cu comandă numerică.
Altă companie orădeană, singura firmă cu capital integral românesc, Valtryp, căuta candidați la un loc de muncă chiar și fără calificare, doar să vrea să muncească. „Locația și organizarea sunt foarte bune. Sperăm să vină cât mai mulți doritori de locuri de muncă. Azi oferim 118 locuri de muncă. Avem comenzi inclusiv până în 2030. Cei care vor să vină la noi trebuie să aibă în primul rând bunăvoință și dorința de a munci. În rest noi îi școlarizăm două luni. Avem și muncitori străini, dar preferăm, în primul rând muncitori români”, a declarat Vasile Trip, administratorul Vatryp Oradea.
De la eveniment nu au lipsit multinaționalele din parcurile industriale și din județ.
Armată, turism, asigurări
Bihorenii care doresc locuri de muncă sigure, pot alege cariera militară. „Cei care urmează o carieră militară au siguranța locului de muncă la terminarea școlii și un salariu bine plătit. Școlarizarea este gratuită. Interesul este mare, începând cu elevii claselor a VIII-a pentru colegiile militare. Urmează apoi, învățământul superior și școlile de maiștri militari”, ne-a povestit adjutant principal Lucian Blagă, de la Biroul de Informare Recrutare Bihor.
O agenție de turism din Cluj căuta tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani pentru a-i pregăti în meseria de agenți de turism. „În urma terminării cursului, tinerii pot să fie angajați la noi sau în altă parte. Cursul este gratuit, ba chiar tinerii primesc și o indemnizație și o masă de prânz dacă participă la cursuri”, a declarat Cristina Mureșan, director de marketing la Agenția Wens Travel.
Cine vrea câștiguri pe măsura implicării poate alege o carieră în asigurări. „În asigurări este foarte ușor. Trebuie doar să-ți placă să interacționeazi cu oamenii, să fii alături de ei, să știi să comunici. Sunt potrivite persoanele care au un spirit antreprenorial și cărora le place să aibă un job flexibil”, a subliniat Sergiu Bacuciu, unit manager Generali.
Trimite articolul
XProblema este salariile pentru ca la unele pozitii care merita si 7000 ron ei da doar 2500 deci de acea nu isi gasesc oameni pentru meserii
-
Tulai da pai daca toti explica ca tine, ne-am dus de tot
La bursa care a fost organizată luna trecută la Cetate, am depus un CV la o firmă care a fost prezentă la toate bursele și târgurile de acest gen din ultimul an, inclusiv la cea de azi. Am aplicat pentru un post de “operator prelucrare date” (firma oferind, luna trecută, 50 de asemenea posturi!). Pentru respectivul post se cer studii medii. Fiind conștient de acest aspect, m-am hotărât să aplic cu încredere, chiar dacă am studii superioare. Nici până în ziua de azi nu am fost contactat de respectiva firmă, chiar dacă aș fi făcut față, cu siguranță, pe un asemenea post și aș fi fost un angajat mai de încredere decât mulți dintre cei proaspăt ieșiți din băncile liceului. OK, sunt de acord că poate “profilul nu corespunde cu exigențele firmei”, dar ai măcar decența să dai un telefon candidatului. Cred că nu te costă nimic să îți rupi 20 de minute din timpul tău de angajată la HR pentru un interviu cu un candidat care chiar și-ar fi dorit să lucreze la firma ta.
-
Eu am trimis la ClassFurn acum 8 luni. Postul este liber și acum. Cînd ajunge românul șef….
Nu știu patronii străini ce se întâmplă.
Păi nu te supăra angajatorule, dacă si plăti un salariu decent, ca sa poți sa trăiești ,, nu v-ați mai plânge de lipsa muncitorilor! Ia încercați sa vedeți ? Când toate produsele din țara au preț la valoarea euro, voi plătiți salarii de mizerie ,
Ăștia caută doar oameni cu care să-i înlocuiască pe actualii angajați, atunci când cei din urmă “deschid gura”.
Va doresc din tot sufletul: faliment placut
-
👍👍👍🙌🙏
Romanul prefera sa lucreze la Lidl în Birmingham pe 1200 de lire pe luna. Da, va da 70% din salar pe chirie și transport, dar e fericit ca “sistemul e mai bun și îl respecta domle. Ce sa facă el în România cu un salariu de 700, 800 de euro??”
În Ro toți sunt șefi, facultățile de partid, de pseudo-științe, le dau dreptul tuturor mediocrilor să aibă pretenții, și nimeni nu e fraier să muncească. Iar cel mai rău e că putorile parazite cu pretenții nefondate, sunt văzuți de societate ca sărmani, victime, ce merită ajutorul. Adică un ratat sau o ratată care nu e fraier să muncească, pentru că are diplome de la facultăți inutile, sau pur și simplu îl întrețin părinții, când ajunge singur și bătrân, e compătimit, ajutat, și respectat, când ar trebui să fie fix invers.
sa muncim cat mai mult ca va platim cat mai putin.