Locuitorii din Sântandrei s-au mobilizat pe facebook pentru dezbaterea de extindere a fermei de pui din localitate.
Dezbaterea publică pentru extinderea fermei de pui de la Sântandrei s-a terminat fără rezultate concrete. Locuitorii din comună, prezenţi la dezbatere în număr mai mare decât s-au aşteptat organizatorii, au demontat cu exemple legale şi concrete studiul prezentat. Într-unul dintre acestea, ei arată că locuinţa cea mai apropiată de fermă de la doar 600 de metri şi nu la 1,9 km cum se preciza în studiu, distanţă care este mai mică decât prevede legea.
Locuitorii comunei au solicitat o nouă dezbatere publică, la o oră la care să poată fi prezente mai multe persoane (după ora 17:00), lucru cu care cei de la Mediu nu au prea fost de acord. De fapt, cei prezenţi spun că persoanele de la Agenţia de Protecţia Mediului prezente la dezbatere au vorbit ca şi cum ar fi fost angajate la Nutrient Group, căruia îi aparţine investiţia.
Dimpotrivă, în urma dezbaterii, patronul Nutrientul Group, Iosif Pazuric, este hotărât să nu mai modernizeze ferma de pui la Sântandrei, ci să facă investiţia în altă parte.
Mobilizare pe facebook
Organizatorii nu se aşteptau la o prezenţă aşa de mare, peste 40 de participanţi. Chiar pe asta au mizat când au organizat dezbaterea la Primărie, de la ora 15:00, ca să nu poată ajunge cei care erau la serviciu. Locuitorii din Sântandrei s-au mobilizat prin facebook, prin intermediul grupului „Sântandrei Metropolitan Area”, care are 850 de membri, majoritatea din comună, dar şi prin intermediul presei locale. . În cele din urmă, şedinţa s-a ţinut la Căminul Cultural, unde este mai mult spaţiu. Localnicii au venit pregătiţi cu specialişti care au demontat studiul prezentat cu exemple concrete, pe lege.
„Cei prezenţi am cerut sistarea acordării avizelor pentru extinderea fermei până la prezentarea unor documente suplimentare conform prevederilor legale. Mulţumim dnei Carmen Lezeu pentru modul meticulos în care a studiat legile şi a exemplificat concret acele paragrafe din lege de care nu s-a ţinut cont deloc”, a precizat un participant la dezbatere..
Studiul de impact prezentat de către cei de la Mediu a conţinut date greşite, inexacte, fapt pentru care s-a cerut refacerea lui. Spre exemplu: distanţa menţionată în studiu între fermă şi primele case este 1,9 km, deşi în mod real, prima casă se află la 600 m, sub limita prevăzută de lege.
„Am solicitat organizarea unei noi dezbateri, la o oră rezonabilă (după 17:00), dar cei de la Mediu au refuzat categoric, spunând că în lege e prevăzută o singură dezbatere publică. Dezbaterea a fost cerută în contextul în care <Mediul> şi <Nutrientul> trebuie să furnizeze documentele suplimentare solicitate.
Atitudinea reprezentanţilor de la Mediu a fost dezamăgitoare, întrucât au încercat să conteste orice afirmaţie a celor prezenţi, inclusiv atunci când s-au adus argumente şi exemple concrete. Unii se întrebau dacă, într-adevăr, aceşti oameni sunt angajaţi de la Mediu sau sunt de la Nutrientul”, a afirmat un participant.
Renunţă Pazuric?
În final, Pazuric a spus că ia în calcul renunţarea la această investiţie sau realizarea ei la Ciumeghiu.
Locuitorii comunei nu ştiu dacă să ia, sau nu, de bună această hotărâre. Ei cred că, fie lui Pazuric îi este frică de viitoarele procese, locuitorii din Sântandrei fiind hotărâţi să meargă mai departe dacă investiţia este autorizată, fie a zis doar aşa ca să calmeze lumea şi va merge mai departe cu procedura de autorizare.
„Noi nu ne-am propus neapărat stoparea investiţiei dlui Pazuric, dar vrem ca aceasta să respecte normele de mediu şi să găsească un mod ecologic de gestionare a dejecţiilor. În acest proiect dejectiile vor fi depozitate pe platforma descoperită şi apoi deversate pe câmpurile agricole”, a concluzionat un membru al grupului „Sântandrei Metropolitan Area”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!