USR susține că 66% dintre locuitorii din Nufărul nu ar fi de acord cu propunerea de tăiere a 783 de arbori maturi și arbuști, din zona Nufărul.
[eadvert]
În acest context, partidul cere Primăriei Oradea organizarea unei dezbateri publice, cu invitarea locuitorilor cartierului Nufărul 1, pe marginea Planul Urbanistic Zonal (PUZ) „Regenerare Urbană – Nufărul 1, Oradea”, aflat în consultare publică.
„PUZ propune tăierea a 783 de arbori bătrâni și arbuști, prelungirea unor străzi printre blocuri, eliminarea parcărilor de la nivelul străzilor, exproprieri de case pentru amenajarea de parcări și construirea unui parcări subterane.
Deși Primăria prevede plantarea de noi arbori toate studiile arată că e nevoie de cel puțin 30 de ani ca un copac tânăr să aducă beneficiile pentru mediu, în termeni de confort termic și oxigen, pe care le aduce un copac bătrân”, a transmis USR Bihor, printr-un comunicat de presă.
„Am fost în cartierul Nufărul să informăm locuitorii despre noul plan de urbanism. Foarte puțini știau despre ce este vorba, mulți confundau noul PUZ cu proiectul pentru trecerea cartierului pe apă geotermală”, a declarat Daniel Palaghianu, președintele USR Oradea.
Vor copaci și locuri de parcare de domiciliu
Sursa citată precizează că majoritatea locuitorilor din cartierul orădean sunt împotriva tăierii copacilor din cartier (66%) și a desființării locurilor de parcare de domiciliu.Totodată, peste 200 de locatari au semnat deja o petiție împotriva prelungirii străzii Onisifor Ghibu spre str. Morii, printre blocurile QB2 și QB3. Este vorba de locatarii a 91 de apartamente din 100.
În semn de protest, USR Oradea organizează miercuri un flash mob, prin care vrea să atragă atenția „asupra pericolelor defrișării micro-pădurii din Nufărului 1”. ,USR Oradea va organiza miercuri un flash mob pentru a proteja zecile de arbori care urmează să fie tăiați. „Dezvoltarea Oradiei trebuie să plece de la ce avem ca patrimoniu, inclusiv ca patrimoniu natural”, a precizat Palaghianu.
Trimite articolul
XAsa e cand parvenitii conduc un oras si un judet.
Pavajul si porfirul vrem noi, dezvoltare!!!
USR e cam irelevant in Oradea/Bihor :)))))
Copacii amintesc de Filip si comunism. Cartierul trebuie sa poarte amprenta lui Bolojan. Amprenta dezvoltarii zeiesti
Cum adica se opun, chiar i-a intrebat cineva daca sunt de acord sau nu ?
Niste mincinosi ordinari. Oradenii vor parcari dar nu prin distrugerea copacilor. Ei taie 800 copaci sa poata planta cu 2000 lei alt copac. Sa toace banii
Adica adio verdeata pt urmatorii 10-20 de ani. Betoanele vara se vor incinge, nu mai zic de poluare. Sariti pe ei oameni buni si nu-i lasati sa masacreze orasul.
Nu merge dupa cum vreti voi. Cand seful dicteaza, subalternii executa!
Sa vedeti candbo sa platiti abonament de parcare obligatoriu. Fara copaci, fara loc de domiciliu. Doat taxe si furt din banii de lucrari
Felicitari cetatenilor care s-au implicat . Toti cetatenii ar trebui sa se implice. O observatie : arborii sunt MATURI nu batrani.
-
…da , ce frumos ar suna o propoziție : cel mai matur arbore din lume are ,,X,, ani !:):):)
-
Bai Gheorghe, arborii au 30-40 de ani? Dupa tine sunt batrani? De abia peste 100 de ani se considera batrani
-
USR Bihor= 0
keep up the good work 🙂
-
Nu se opune nimeni. Toti vor dezvoltare, e oras, copacii nu au ce cauta. Mars in Teleorman USR, PSD
Așa au tăiat și arborii de pe Peța…că vezi doamne pe să strice digul și aspectul daca o sa mergi cu tramvaiul pe noua linie. N-ai cu cine…nici măcar țărani nu-i poți numi …
Priviti poza cu copacii, ce sa caute copacii in oras? Acolo trebuie beton, ieftin de intretinut si eficient. Eu stiu ca oamenii vor betoane si dezvoltare
GATA! Ajunge cu ura asta fata de oradeni! E timpul sa incepem sa protestam, sa blocam utilaje, sa mergem cu gramada sa cerem socotala la pemeo ciuma galbena! Sa-i dam in judecata si sa depunem plangeri penale!
Jos cu voi! Ne-am saturat!
E trist ca e nevoie de un imbold politic sa urneasca societatea civila. Sunt ani de masacrare a arborilor si nimeni nu a luat pozitie, un protest in piata publica. Independent de situatia de fata, e nevoie de un inventar fito-sanitar al tuturor arborilor din oras, disponibil printr-o aplicatie. Se arunca cu bani in dreapta si stanga, de cele mai multe ori inutil, pentru esential, sursa de oxigen, nu se gaseste. E nevoie de o noua abordare, proiectata spre viitor, nu mai putem gandi ca-n ‘90. Arborii maturi trebuie protejati din timp, ramurile ancorate cu chingi, pentru a prelua presiunea si a preveni ruperile.