Două apartamente din Centrul Istoric, unul de pe strada Episcop Mihai Pavel şi unul de pe Republicii – pietonal deschid lista locuinţelor sociale scoase la vânzare ca spaţii comerciale.
Consilierii locali au votat, săptămâna trecută, propunerea executovului local, iniţiată de Administraţia Imobiliară Oradea(AIO) cu argumentaţia că se oprează, în acest fel, „punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 550/2002 privind vânzarea spaţiilor comerciale şi a celor de prestări servicii, proprietatea privată a statului aflate în administrarea Consiliului Local al municipiului Oradea”.
În ciuda invocării unui cadru legal naţional şi local, procedura este cel puţin interesantă: ceea ce scoate la licitaţie Primăria sunt, de fapt, apartamente pe care viitorul proprietar trebuie să le transforme, pe cheltuiala sa, în spaţii cu altă destinaţie.
Gata cu chiriile sociale în buricul târgului! Un proiect mai recent al executivului local începe să producă efecte: pe măsură ce se eliberează, spaţiile locative din Centrul Istoric, aflate în posesia Primăriei, sunt scoase la licitaţie ca spaţii comerciale.
Pe cale naturală
Deliberativul local a votat, săptămâna trecută, măsura scoaterii la licitaţie pentru două astfel de locuinţe: pe strada Episcop Mihai Pavel nr. 21 – ap. 6 şi pe Republicii 15, ap 4. Proiectul de hotărâre a fost propus de Administraţia Imobiliară Oradea (AIO), argumentaţia juridică fiind „punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 550/2002 privind vânzarea spaţiilor comerciale şi a celor de prestări servicii, proprietatea privată a statului aflate în administrarea Consiliului Local al municipiului Oradea”.
Totuşi, în momentul vânzării lor, aceste bunuri nu sunt, de fapt, spaţii comerciale. Sunt locuinţe care vor căpăta acest statut după parcurgerea mai multor etape, între care şi obţinerea avizului vecinilor. Viceprimarul Ovidiu Mureşan, cel care are în subordine AIO, invocă HCL 969/2013. Aceasta prevede, în esenţă, că la eliberarea „pe cale naturală – deces, renunţare, evacuare, etc se va proceda la transformarea în spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, urmând a fi vândute la licitaţie publică cu strigare în baza Legii nr. 550/2002 privind vânzarea spaţiilor comerciale”. La vremea sa, HCL-ul a fost contestat în plenul Consiliului Local. Unul dintre argumentele contra a fost că evacuarea nu este cauză naturală şi că menţinerea acestui termen crează cadrul pentru viitoare abuzuri. HCL-ul a şi „picat” la prima votare în Consiliul Local, din cauza absenţei unui consilier PSD. La şedinţa următoare, reîntregită, maşina de vot a fostei USL a funcţionat fără cusur iar HCL-ul a ajuns, acum, în faza primelor efecte.
Acord între vecini
Vicele recunoaşte, însă, că Primăria scoate la licitaţie spaţii care pot deveni cu altă destinaţie, fapt prevăzut prin HCL-ul de anul trecut, dar nu iniţiază în niciun fel în demersurile legale necesare schimbării destinaţiei spaţiului. „Noi, ca Municipalitate, nu ne implicăm. Noul proprietar va parcurge paşii necesari pentru schimbarea destinaţiei”, spune Mureşan.
Între aceşti paşi, unul dintre cei mai importanţi este obţinerea acordului vecinilor. Potrivit Legii Locuinţei, schimbarea destinaţiei locuinţelor situate în clădiri colective se poate face numai cu avizul favorabil al proprietarilor, respectiv al titularilor contractelor de închiriere ai locuinţelor învecinate pe verticală şi orizontală. Desigur, refuzul nejustificat al acestora poate fi suplinit prin hotărârea instanţei, ceea ce implică cheltuieli şi consum nervos pentru societatea interesată de aceste spaţii dar şi pentru orădenii proprietari ai locuinţelor învecinate.
Pentru faţade
În prezent, Primăria are peste 700 de locuinţe sociale în centrul istoric al oraşului. Printr-un comunicat de presă, Municipalitatea justifică şi vânzoleala care va urma: „menționăm faptul că fondurile obţinute din vânzarea spaţiilor mai sus menţionate vor fi folosite pentru renovarea faţadelor imobilelor din zona Ansamblului Urban – Centrul Istoric Oradea, precum şi pentru achiziţionarea de unităţi locative situate în afara centrului istoric”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!