Vineri după-amiază, proprietarul casei de pe strada Evreilor Deportați 40 scotea în stradă bunurile distruse în urma unei avarii de proporții care i-a inundat demisolul cu dejecții împuțite, defulate din rețeaua de canalizare de pe stradă, din fața casei.
[eadvert]
Fotolii, canapele, mobilier din lemn, parchet, textile și multe alte bunuri care au mobilat demisolul casei au devenit inutile după ce s-au înmuiat cu zeamă din canalizarea menajeră.
Demisolul locuinței s-a umplut, marți seara, cu apă neagră și împuțită, până la o cotă de vreo 60 cm. Familia proprietară nu a reușit să facă față debitului care ieșea din toaletă iar muncitorii Companiei de Apă Oradea au intervenit abia după ce și-au rezolvat avaria din stradă.
Ce a refulat în casa orădeanului Murvai Csaba este magistrala de canalizare menajeră care vine din Sânmartin și merge spre sistemul de epurare al orașului.
„Marți seara, aici a avut loc o avarie. Aici vine conducta principală de canalizare menajeră, care preia canalizarea din Felix. Și miroase destul de tare în zona asta, cu sau fără lucrări. Dacă ridici capacul canalului curge ca un râu cu debit mare, permanent”, ne-a relatat orădeanul la fața locului, pe strada Sucevei, fostă Evreilor Deportați.
Avaria a avut loc în vecinătatea intersecției cu strada Alexandru Vaida Voievod. Pe această magistrală de canalizarea menajeră nu s-a intervenit în cadrul proiectului din zonă dar, din cauza vechimii și deteriorării, pereții canalului uriaș de beton s-au prăbușit când muncitorii firmei care asfaltează au început să piconeze. Deodată cu betonul canalizării s-a surpat și stratul de sol de deasupra conductei și în drum a apărut o gaură.
Echipele CAO au intervenit la avarie, montând în magistrală un sistem de blocare a apei menajere care a ieșit la suprafață în WC-ul familiei Murvai.
„Când au avut acea avarie pe magistrală, trebuiau să facă un bypass, dar au lăsat să se adune apa pe conductă, iar canalizarea menajeră a defulat la noi în case. Erau aici două mașini cu vidanje, care stăteau cu motorul pornit. Când a început să iasă WC-ul în demisolul locuinței noastre, am tot cerut să golească, dar au venit abia după ce au terminat cu intervenția de pe stradă. Puteau să lucreze cu o pompă, să facă cum știu, dar nu e normal să iasă mizeria la noi în casă, marți la ora 10:00 seara”, spune orădeanul.
De marți și până vineri, când era programat transportul bunurilor distruse, familia a scos parchetul din spațiile inundate, a golit totul pentru a curăța nămolul negru depus în camere.
Au scos gunoiul cu lopata, în trei zile încă nu terminaseră de curățat după inundație. După ce s-a scurs apa și s-a vindanjat, a rămas nămolul de canalizare, cu mirosul inconfundabil care intră în pereți.
„Asta a fost ultima picătură după ce s-a întâmplat aici vreme de doi ani. Și alți vecini de pe străzile din jur au mai pățit asta, că li s-au inundat subsolurile din cauza avariilor”, ne-a relatat Murvai.
Proprietarul casei spune că ia în calcul inclusiv să cheme Compania de Apă în judecată pentru distrugerile provocate în locuință.
La rândul lor, reprezentanții Companiei de Apă Oradea consideră că vina aparține proprietarului casei, că nu și-a dotat sistemul de canalizare cu o clapetă care previne refularea.
„În această casă au utilitățile sanitare montate în demisol. Când echipa noastră a intervenit la avarie, a montat un obturator pe magistrală, pentru că nu putem băga oameni să lucreze într-o groapă în care curge apă în continuu. Când e blocată, apa din canalizare găsește cea mai joasă cotă și iese la suprafață. Cum omul și-a făcut racord de canal în beci, acela era cel mai jos punct. Dacă își monta o clapetă de sens pe canalizarea respectivă nu i-ar fi venit apa înapoi. S-a întâmplat să fie fără clapetă de sens și să fie la cea mai mică cotă, din această cauză a ieșit la el în casă, și nu pe stradă”, consideră inginerul Cristian Popa, director tehnic al CAO.
El insistă că „dacă a ieșit doar la el și nu la alți vecini, înseamnă că nu are clapeta de sens. Dacă ar fi fost altă posibilitate să pompez dintr-o canalizare în alta, aș fi făcut-o. E o rețea veche, rețeaua „băilor”, un ovoid de beton. Avaria s-a întâmplat, probabil din cauza lucrărilor multiple cu utilaje grele”, precizează Popa.
Compania de Apă Oradea mai transmite, prin purtătorul de cuvânt Alin Sas, că „regulamentul în baza căruia se autorizează construirea rețelelor interioare ale imobilelor prevede în mod expres obligativitatea montării clapetei de sens pe conductele de canalizare, pe rețele interioare de la subsoluri”.
Amenajările interioare făcute înainte de intrarea în vigoare a regulamentului, au fost reglementate de legea construcțiilor.
Acoperită de regulamente sau nu, Compania de Apă Oradea lucrează, totuși, în folosul clienților săi, iar alimentarea locuințelor din Oradea cu produse de canalizare din Felix nu figurează în contract.
Și canalizarea pluvială…?
Proprietarul locuinței centrale e nemulțumit din cauză că la finalul a doi ani de disconfort în fața casei, nu a fost înlocuită canalizarea pluvială. Până la a treia casă de pe stradă, casele sunt și racordate la sistemul nou, dar după intersecția Sucevei cu Alexandru Vaida Voievod, scurgerile de pe acoperiș dau in stradă, pe trotuar.
Conform proiectului, constructorul a făcut ce avea prevăzut rețelele de canal pluvial. Dacă nu s-au făcut, probabil nu face parte din proiect
„Aici, în zona aceasta, sunt schimbate doar capacele de vizitare. La suprafață sunt capace noi, sub pământ e ce a fost. Problema mea e că se asfaltează și nu s-a făcut nimic în subteran, iar dacă lucraea e pe proiect european, cinci ani nu se mai dă aprobare pentru nicio intervenție. Nu știu cine, cum le gândește dar e aiurea. Eu unul sunt gata să pariez că de aceea s-a făcut acum lucrarea de aici și nu cu trei ani înainte și nici după cinci ani de acum înainte, pentru că în locul lui Matros s-a făcut un bloc și acela trebuia racordat la canalizare. Nu s-a lucrat nimic aici”, insistă Murvai Csaba.
Orădeanul spune că nu reușește să vadă vreo logică sau grijă pentru orădeni și proprietățile lor din partea CAO:
„Când eu îmi scot o autorizație de construire, trebuie să am planuri cu toate conductele și rețelele și așa să gândesc lucrarea să nu distrug și să iasă bine la final. Când sunt bani mult mai mulți nu trebuie să o gândească nimeni?”
Ca răspuns, conducerea CAO transmite că executantul lucrează după proiect, iar dacă Evreilor Deportați 40 nu e prins în lucrare, atunci nu se face…
Trimite articolul
XOradea lucrului bine facut!!! Totul pe repede inainte si pe ieftineala!
Pai daca nu ii place sa se mute in Teleorman
-
De ce nu te muti tu? Adics tu nici nu nici in oras, doar dai vu limba
Ce nu face propaganda inainte de alegeri, ce minciuni. Daca nu va place sa va mutati in Teleorman
A ajuns dezvoltarea si la ei.
Societatea care nu este in stare sa monteze capacele de canal la nivelul cai de rulare.
-
De ce nu te muti. Pana nu a venit Bolojan , nu se stia ce e canalizarea si asfaltul in oras. El a adus lumina, tramvaie, drumuri, 100 mii locuri de munca, a triplat orasul, a adus Oradea pe locul 1 in tara