Cetățenii spun că ambrozia este prezentă atât pe terenurile deținute de Primărie cât și pe multe alte terenuri private.
„De la începutul lunii august sunăm săptămânal pentru a se curăța ambrozia de pe terenurile deținute de Primărie. În această perioadă, în ciuda nenumăratelor sesizări, terenurile au fost curățate, parțial, o singură dată”, ne transmite o localnică. Mai mult, ultima sesizare a avut loc la sfârșitul lunii august, atunci când pe teren s-a prezentat o echipă de la ADP. Muncitorii au curățat timp de 2 ore, o mică parte din ambrozie, iar apoi au plecat. Fiind sesizați din nou, cei de la Poliția Locală Sântandrei au motivat perioada scurtă de activitatate spunând că sunt ocupați organizarea Zilelor comunei Sântandrei, care au avut loc în 31 august – 1 septembrie).
„Sunt suprafețe destul de mari și avem mult de furcă cu ea. Facem tot ce putem, însă se înmulțește foarte ușor”, a precizat primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuș, pentru Bihon.ro și Jb.
Acesta mai precizează că față de anii precedenți, în vara anului 2019 a fost efectuat un număr dublu de cosiri generale. De obicei se făceau două cosiri pe perioada verii, însă în acest an fost realizate patru. Totodată, Ioan Mărcuș a prezentat și activitatea în teren a polițiștilor locali din Sântandrei, care au acordat 149 de somații și 79 de amenzi, pentru terenuri necurățate de ambrozie.
Lege împotriva ambroziei
În 2018, parlamentarul PNL Florica Cherecheș a inițiat o lege de combatere a ambroziei, Legea 62/2018. Prin aceasta se solicită instituțiilor abilitate să desfăşoare campanii eficiente de curățare, informare şi conştientizare.
„Art. 1. Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.
Art. 3. Nerespectarea prevederilor art. 1 de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole constituie contravenție și se sancționează cu avertisment.Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”, se precizează în Legea privind combaterea buruienii ambrozia.
Alergie la ambrozie
Ambrozia este o plantă care produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie și până la finalul lunii septembrie. Pe perioada verii, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, iar în cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător.
Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare alergiei la orice alt polen: rinită alergică, conjuctivită alergică şi astm alergic. Simptomele pot fi foarte supărătoare: strănut, congestie nazală (obstrucţie, adică nu se poate respira pe nas), mâncărime nazală şi rinoree fără a fi răcit, nasul curge din ambele nări, ca o apă, până la mâncărime de urechi şi „în cerul gurii”, mâncărime, umflare şi înroşirea ochilor, pierderea treptată sau chiar totală a mirosului, dureri de cap şi de urechi, oboseală cronică, somnolenţă şi stare generală de rău, inclusiv răul astmatic (cu criză de tuse sau sufocare, şuieratul în momentul expirării aerului).
Trimite articolul
XSe face exact un cacamaca, e plin de ambrozie peste tot !
Asteptam militia si in Cartierul Tineretului unde ambrozia si tiganii care sparg case isi fac de cap!
Oh, vai !
“Facem tot ce putem, însă se înmulțește foarte ușor” , o laie, asta faceti ! Normal ca se inmulteste in draci, pentru ca nu faceti din timp, nu dati cu erbicid !
Le doresc tuturor celor din primariile din BH, lor si familiilor acestora, un septembrie plin de muci, conjunctivita si tuse spastica !
degeaba exista lege pentru combaterea ambroziei, pentru ca primariile nu fac nimic in acest sens, decat sa incaseze taxele si impozitele pentru a-si da salarii exorbitante politrucilor alesi cei mai multi din gresala si aparatului primariei, peste tot e plin de ambrozia chiar mai mult decat inainte de aparitia legii pentru combaterea ambroziei, cine-i amendeaza pe primarii care nu fac nimic pentru eliminarea ambroziei de pe terenurile primariei si cele private???
ambrozie si mult mult praf , asta este in tot Santandrei-ul 🙁
La fel este si in sanmartin! Este parcela de cel putin 7 h de ambrozie in cihei. Nimeni nu face nimica, sunt curios cate amenzi a dat prefectura!
Îi plin fostu Voința, chiar în centru, nu-i nevoie să mergi la periferie…
Si in Oradea e plin de ambrozie… inclusiv pe terenul public.
Va recomand sa faceți reclamații și sesizări la primărie, eu așa am făcut cu privire la un teren din Oradea. După câteva zile terenul a fost cosit, in batjocura intr-adevăr, dar a fost curățat de ambrozie. Însă după primele doua sesizări făcute și timp pierdut in toate părțile nu s-a mișcat nimic, doar după ce am sesizat primăria online, cu număr și e-mail de confirmare.
Si la bulangii aia care au terenuri si nu defriseaza ambrozia le-as fu*e niste amenzi dinalea sa ii motives sa se mobilizeze din timp urmatorul an.
Daca doar atata puteti, ar trebui sa va dati demisia!
Am lasat o postare legat de lanurile de ambrozie pe marginile drumurilor, aceasta tin de autoritatile locale.
De ce nu ati publicat acest comentariu?
Comunisti imputiti ce sunteti
Puteea exeputiva sã cumputere capre.
Concurs de motocoase.
reprezentantii Primariiei oradea ar trebui sa se deplaseze la parcarea de linga ITM de pe strada armatei romane sa vada ca e plin de ambrozia in jurul cladirilor dezafectate, de ce nu o fac????