Gazul metan câștigă teren în Bihor, iar speranțele primarilor sunt legate și de fondurile care ar urma să vină în viitor, prin Programul Anghel Saligny. Marți, la Abram, în prezența primarului, a coordonatorului de proiect, a constructorului și nu în ultimul rând, a operatorului licențiat și a furnizorului, au fost puse în funcțiune cele două sisteme de distribuție, cu câte o instalație de utilizare pe fiecare localitate. Lucrarea este realizată din fonduri de la bugetul local și este în valoare de 13 miliarde de lei vechi. Lucrarea finalizată ieri are autorizația de construcție din anul 2017, iar acordul de acces din 2019. În Abram, există rețea de gaze de aproximativ un deceniu, un sfert dintre locuitori fiind racordați. După inaugurarea lucrării, practic trei din cele opt localități componente ale comunei Abram vor beneficia de gaz. Conform primarului de Abram, Octavian Gabriel Nuțaș, comuna pe care o conduce are în intenție dezvoltarea rețelei de gaz și în celelalte sate: de la Margine la Suiug, de la Abram la Cohani, Iteu Nou, Iteu și Dijir.
[eadvert]
Conform primarului de Abram, Octavian Gabriel Nuțaș, primăria pe care o conduce are în intenție dezvoltarea rețelei de gaz și în celelalte sate: de la Margine la Suiug, de la Abram la Cohani, Iteu Nou, Iteu și Dijir.
„S-a îndeplinit un vis. Sperăm să ajutăm această comunitate cât ne permite capabilitatea. Până în prezent, avem peste 40 de solicitări de la consumatorii din cele două localități și dorim să le onorăm până la sfârșitul anului”, ne-a spus Ștefan Enyedi, managerul de zonă al Premier Energy, operatorul licențiat de la Abram, după ce cele două sisteme de distribuție au fost puse ieri în funcțiune, cu câte o instalație de utilizare pe fiecare localitate. Lucrarea este realizată din fonduri de la bugetul local și este în valoare de 13 miliarde de lei vechi. Primarul Gabriel Nuțaș speră ca pentru extinderea la care lucrează pentru Iteu, Iteu Nou, Dijir și Suiug să poată accesa fonduri europene, mizând și pe eventualul suport anunțat de Consiliul Județean Bihor pentru cele cinci localități. Tocmai faptul că Abram a realizat deja investiții din fonduri proprii pentru rețeaua de gaz ar putea fi un atu în fața altor localități pretendente la susținerea financiară a Județului. Primarul Gabriel Octavian Nuțaș a subliniat că se va ocupa chiar din acedst an de extinderea rețelei de gaz în celelalte localități. Lucrarea finalizată ieri are autorizație de construcție din 2017, iar acordul de acces din 2019.
Stația de Reglare Măsurare este una de tip smart, iar ea va asigura trecerea gazelor naturale din rețeaua de repartiție, în rețeaua de distribuție. Stația de reglare-măsurare asigură filtrarea, reglarea, măsurarea gazelor naturale și constituie un ansamblu de aparate, armături și accesorii, montate într-o constructie proprie, de tip cofret metalic. Fiind o stație inteligentă, această realizează achiziţia de date de la echipamentele hardware de control şi monitorizarea procesului, crearea unui istoric al datelor înregistrate, afişarea grafică a acestora, local sau la distanţă (dispecerat zonal sau central) şi integrarea lor într-un sistem SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition). Practic, orice dezechilibru din sistem, orice parametri de alarmă care ies din setări transmit semnale de alarmă pe telefon, pentru a se putea interveni urgent.
„Lucrăm la acest obiectiv de 3 ani, pentru că firma care a început construcția rețelei de gaz a abandonat lucrarea în 2009. În aceste condiții, a fost necesară recostituirea traseului conductei, în lugime de aproximativ 10 km, cu diametre între 63 -110 mm, prin sondaje și probe de presiune pe tronsoane, probe care să garanteze că lucrările pot fi continuate și finalizate și în cele din urmă, conducta să poată fi pusă în funcțiune. Cea mai mare provocare la această lucrare au fost scăpările, pentru care ne-au trebuit câteva zile să le depistăm”, spune directorul SC Construct Călin SRL, Nicolae Pop. Firma are în portofoliu lucrări similare în Botoșani, Roman, în centrul istoric al Bistriței, în Șimleu, Crasna, Zalău, la noul sediu al Prefecturii Satu Mare. La eveniment au participat și reprezentanții furnizorului OMV Petrom.
Citiți principiile noastre de moderare aici!