Aceasta fiindcă nici primarii din judeţ, şi nici Consiliul Judeţean Bihor nu s-au arătat interesaţi pentru a pune în practică acest proiect. Care era sarcina administraţiilor locale sau judeţene? Să organizeze licitaţii pentru achiziţionarea merelor. Termenul până la care trebuiau organizate aceste licitaţii era 28 aprilie. Deci în acest an şcolar, copii din Bihor nu vor mai primi mărul promis. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Mircea Jacan, aruncă pisica în curtea Ministerului Finanţelor care ar fi trebuit să aloce bani pentru acest program. În Bihor, suma necesară era de aproximativ 100.000 de euro/lună. Adică de mai puţini bani decât aceeaşi instituţie a alocat recent pentru construcţia unui grup statuar care îi înfăţişează pe cei mai reprezentativi poeţi maghiari. Cum au rezolvat alte judeţe problema? O spune directorul coordonator al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Bihor, instituţie prin care ar urma să se deruleze acest program. Traian Abrudan invocă practica altor consilii judeţene, de exemplu CJ Arad, care a organizat licitaţii pentru achiziţionarea merelor, după ce au găsit sumele necesare printr-o rectificare de buget. „Consiliul judeţean a depus documentaţia la Agenţia de Plăţi. Eu le-am aprobat-o. Ei au specificat că nu au bani. Obligaţia lor era să organizeze licitaţia şi să vină la finele fiecărui semestru la APIA să li se facă decontarea sumelor pe care le-au plătit furnizorilor”, spune Abrudan.
Decizia Comisiei Europene din 24 aprilie 2010 privind repartizarea ajutoarelor UE în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli pentru perioada 1 august 2010 şi 31 iulie 2011 stipulează că României îi revin 9.659.220 euro, din care 75% suportaţi de UE.
Mere româneşti
Direcţia Agricolă şi pentru Dezvoltare Rulală (DADR) Bihor consideră că un criteriu de departajare a ofertelor în cadrul programului „Fructe pentru şcoli” ar putea fi stabilit de avantajul merelor ce provin din ferme ecologice. „În acest fel s-ar stimula interesul pentru agricultură ecologică şi implicit pentru o alimentaţie mai sănătoasă, începând de la această vârstă fragedă”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul DADR Bihor.
La ora actuală în judeţul Bihor sunt înregistrate la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor 26 hectare de livezi de măr în sistem ecologic. Producţia obţinută pe aceste suprafeţe putând fi, potrivit reprezentanţilor DADR, de aproximativ 600 tone, cantitate ce ar putea acoperi o parte din necesarul de consum. Scopul acestui program era acela de a dezvolta în rândul elevilor obiceiuri alimentare sănătoase, având în vedere cifrele care demonstrează faptul că obezitatea infantilă este în creştere şi devine un fenomen îngrijorător.
V.B., S.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!