Sinagoga Neologă Sion va găzdui vineri, 8 noiembrie, de la ora 17:00, o întâlnire cu Liviu Stănescu, un călător pasionat care a bătut Pământul în lung şi-n lat, trecând prin 112 ţări. Evenimentul organizat de Revista de cultură Familia, Oradea Heritage și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, împreună cu Asociația Forumul Bihorean și Librăriile Humanitas Oradea, va curpinde o conferință-dialog avându-i ca amfitrioni pe Mircea Pricăjan și Miron Beteg, lansarea cărții lui Liviu Stănescu, „Am fost la capătul lumii”, publicată de Editura Humanitas în 2023 şi devenită bestseller, vernisarea unei expoziții de fotografii purtând același titlu ca volumul, precum și prezentarea numărului 10 din Revista Familia, număr ilustrat cu fotografii realizate tot de Liviu Stănescu.
„Nu prea ştiu cu ce se mănâncă un jurnal, dar am în vedere unicitatea experienţei”, scrie în carte exploratorul. A fost considerat spion venind acasă din Israel, în vremea Revoluţiei. A văzut pământul vălurindu-se la marele cutremur din Nepal, a scăpat de gloanţe în războiul civil din Kenia, a experimentat lumea colorată la 41 de grade, bolnav fiind de febră tifoidă în Iran.
S-a plimbat pe marginea vulcanului activ Mount Yasur din Insula Vanuatu, sau în Regatul Tonga, locul unde estul întâlneşte vestul, dar şi la Polul Sud, unde nu există răsărit, nu există apus. A ajuns şi în Ushuaia din Argentina, oraşul de la capătul lumii, dar Liviu Stănescu spune că de fapt „capătul lumii este acolo unde vrei tu să fie”.
Poveştile lui sunt savuroase, te lasă să pătrunzi în intimitatea gândurilor şi te fac părtaş la fiecare trăire, la fiecare senzaţie şi miros pe care îl întâlneşte în vreun capăt de lume, cel mai adesea în locuri lipsite de confort. Liviu Stănescu explorează Pamântul în lung și-n lat, dar se exploreaza și pe sine. Întâlnirile sale sunt inedite, cel mai adesea cu Dumnezeu, prietenul nedespărţit. S-a întâlnit cu Dumnezeu, spre exemplu, în Sofia, la o bere, când i-a dezvaluit că Raiul e pe Pământ iar rutina zilnică e la fel, doar că e fară bere și sex.
Cei 20 de ani de călătorii au fost o pendulare între imboldurile celor doi „pitici” pe care îi are pe umeri: Dorul de Ducă şi Dorul de Casă. Mărturiseşte că nu este statornic pentru că în fiecare zi se îndrăgosteşte de un alt nor, un alt fir de iarbă, un alt orizont. Despre toate acestea, Liviu Stănescu va povesti la Întâlnirile Familia, ilustrând cu imagini spectaculoase, inedite şi deosebit de expresive.
„Lungul drum către voi, dragii mei, este mistuit de dorința revederii, aceiași pe care o trăiește adolescentul fără de sfârșit ce sunt la întâlnirea cu prima iubire – Oradea!”, spune Liviu Stănescu în drum spre Oradea.
Trimite articolul
XAbureli !