În contextul în care joi seara, în faţa Prefecturii Bihor a avut loc un miting de protest împotriva exploatării gazelor de şist în Bihor şi oriunde altundeva în ţară, Liviu Dragnea a avut o atitudine ce nu poate risipi îngrijorările. Dragnea a cerut „să ne uităm mai cu atenţie la cei care protestează” împotriva gazelor de şist. În condiţiile în care joi s-a protestat în peste 20 de oraşe din ţară, vicepremierului i se pare suspectă organizarea de care ONG-urile care au iniţiat mişcarea au dat dovadă. Pentru Liviu Dragnea, protestatarii ar putea fi „nişte oameni răi”!
Vicepremierul a insistat asupra faptului că, deocamdată este vorba doar despre prospecţiuni asupra bogăţiilor subsolului. Dragnea consideră că trebuie să ştim ce avem în subsol, pentru ca apoi să se poată decide dacă se începe sau nu exploatarea resurselor minerale (petrol, gaze, inclusiv gaze de şist). Întrebat de JB dacă este la curent cu situaţia din Bihor – unde există pericolul ca aceste explorări/exploatări să afecteze punga geotermală şi, implicit, Băile Felix, Dragnea a răspuns că „da” şi că se va lua în considerare acest lucru. Însă, până atunci Guvernul vrea, totuşi, să ştie ce rezerve ascunde inclusiv subsolul judeţului nostru. Cât despre cutremurele şi alunecările de teren din SUA, Liviu Dragnea spune că nu le-a văzut. În schimb, ştie că la americani a scăzut preţul gazelor, de când se exploatează gazele din şisturi.
Necunoscuta regionalizării
Despre regionalizare, vicepremierul spune că aceasta trebuie să vină la pachet cu descentralizarea. Dragnea s-a arătat a fi împotriva centralizării mascate, pe care „unii şmecheri” ar dori s-o facă o dată cu regionalizarea. Un exemplu de acest tip: ideea ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu (PNL) de a regionaliza direcţiile şi casele de sănătate publică, desfiinţându-le la nivel judeţean.
Liviu Dragnea consideră îndreptăţită cererea insistentă a mediului politic bihorean ca Oradea să fie capitală de regiune, dar spune că asemenea solicitări a întâlnit peste tot, în ţară. Dragnea nu are, însă, garanţii pentru Oradea, spunând că ultimul lucru care va fi stabilit în cadrul procesului de regionalizare vor fi capitalele de regiune. Mai-marele din PSD şi Guvern susţine că viitoarele regiuni vor trebui să reducă decalajele între zone şi trebuie luate în considerare mai multe criterii. Însă nu politic, nu etnic şi nici cel cultural. Respinge din start ideea unor regiuni cu câte două judeţe, deoarece acest lucru ar duce „la fărâmiţarea ţării” – aluzie la proiectul propus de UDMR. Întrebat dacă este posibil să avem mai mult de opt regiuni administrative, în condiţiile în care azi sunt opt regiuni de dezvoltare, Dragnea a răspuns că „nu este imposibil, dar nici foarte probabil”. „Actuala configuraţie a regiunilor nu este rea, dar dacă din analiză va reieşi că trebuie 9, 10 sau 12, atunci aşa vom face”, asigură vicepremierul, insistând asupra faptului că în prezent se derulează o analiză obiectivă şi complexă. Secretarul general al PSD a mai opinat că viitoarele regiuni vor trebui să îşi asigure „o complementaritate a resurselor”. Peste maximum trei luni vom avea desenul regiunilor, a mai transmis vicepremierul.
Drumuri
În privinţa infrastructurii rutiere a Bihorului, Dragnea a avut două anunţuri: peste două săptămâni firma CCCF Timişoara va începe reparaţiile la drumul Oradea – Beiuş şi că centura ocolitoarea Beiuş – Ştei va fi scoasă la licitaţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!