După ce l-au numit manager interimar al Școlii de Arte ,,Francisc Hubic”, în luna mai a anului trecut, șefii Consiliului Județean Bihor îl înlătură pe profesorul Liviu Buțiu de la conducerea Școlii de Arte ,,Francisc Hubic”. Motivul? Reputatul dirijor ,,nu ar fi dus la îndeplinire toate măsurile dispuse prin Decizia Camerei de Conturi Bihor și nici recomandările formulate în Raportul de Audit Intern al Serviciului Audit Intern al Consiliului Județean Bihor”.
Concret, șefii CJ Bihor îl acuză pe Buțiu că nu ar fi recuperat un prejudiciu de 40.000 de lei – cauzat de fostul director al Școlii ,,Francis Hubic”, Marian Boboia, împreună cu directoarea economică, Claudia Turcuț.
Neoficial, lui Buțiu i se reproșează și faptul că nu a concediat-o pe contabila – director economic Turcuț, vizată de conducerea județeană.
Dosar clasat la Judecătorie
Cei de la conducerea Consiliului Județean nu au ținut însă cont de faptul că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au clasat dosarul în care Marian Boboia a fost acuzat de acest prejudiciu.
,,Din probebe administrate nu reiese faptul că numitul Boboia Marian Dumitru ar fi urmărit sau acceptat, prin exercitarea atribuțiilor de serviciu, să cauzeze vreo pagubă Școlii de Arte<< Francisc Hubic>>, fapt pentru care apreciez că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu, nici sub aspectul laturii subiective, fiind incident și cazul de clasare prevăzut de art. 16 alin. 1 lit. b teza II, din Codul de Procedură Penală (C.p.p.). În temeiul art. 315 alin. 1 lit. b, alin 5 C..p.p., cu referrire la art. 314 alin. 1 lit. a C.p.p., rap. La art. 16 alin. 1 lit. b teza I și II din C.p.p., dispun clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu’’, se arată în ordonanța de clasare semnată de procurorul Ciprian Morar din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Ordonanța, împreună cu referatul organelor de cercetare penală, au fost communicate în copie profesorului Boboia, dar și Consiliului Județean Bihor.
Sursele JB & BIHON spun că, pentru această funcție, în cărți ar fi Doroty Naomi Popa, manager la florăria ,,Thea Décor’’, fără studii de specialitate, dar membră a Bisericii Penticostale, din care face parte și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea. Naomi Popa a lucrat, cu ani în urmă, la cabinetul fostului președinte al CJ Bihor, Radu Țîrle, cunoscut prin faptul că și-a angajat soția la cabinet, în timpul mandatului său.
Diletantism?
Cei de la Consiliul Județean Bihor și-au arătat singuri ceea ce poate fi considerat diletantism atunci când, în 13 august 2018 i-au trimis profesorului Buțiu de două ori dispoziția privind constatarea revocării mandatului de manager interimar.
În primul document, revocarea mandatului lui Buțiu începea cu data comunicării dispoziției, fără a fi lăsat loc unui preaviz de 15 zile, impus de lege. La sesizarea lui Buțiu, Consiliul Județean Bihor a emis un nou act care conținea și preavizul obligatoriu.
Imediat după revocarea lui Buțiu, Ministerul Culturii a fost sesizat, fiind acuzate abuzuri ale șefilor Consiliului Județean Bihor. În sesizare se arată faptul că a fost încălcată Legea 189/2008 art. 4 și 7. Mai precis, Consiliul Județean Bihor a depășit cu mult termenul de 120 de zile de organizare a concursului pentru postul de manager al acestei instituții. Ultimul concurs a fost organizat în luna octombrie 2017.
În plus, în contractual de management semnat cu profesorul Liviu Buțiu este stipulat că documentul este încheiat pe perioadă determinată, producând efecte de la data de 26 mai 2017 până la data începerii executării noului contract de management, ca urmare a ocupării funcției prin concurs.
Apreciatul violonist Buțiu
Victimă a acestor permutări, Liviu Buțiu va reveni pe poziția de pe care a fost numit director interimar. Recunoscut și apreciat la nivel național și, mai nou, internațional prin orchestrarea pieselor pe care membrii ,,100 Tagú Cigányzenekar” din Budapesta le vor interpreta în cadrul Carnavalului Florilor, Liviu Buțiu s-a limitat să declare că pe el îl ,,recomandă probitatea profesională care nu are de-a face cu funcțiile politice, iar eu sunt recunoscut în țară pentru performanțele mele”.
Rămâne de văzut în ce condiții va fi numit noul manager interimar (care, conform legii ar trebui să fie o persoană din cadrul instituției) ori dacă ,,Francisc Hubic” va rămâne fără șef acum, în prag de admitere și de debut de an școlar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!