Pentru că Traian Bodea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a criticat activitatea managerială a profesorului Liviu Buțiu, mai precis că nu ar fi dus la îndeplinire anumite decizii ale Consiliului Județean Bihor, acesta a dorit să aducă opiniei publice câteva lămuriri vizavi de revocarea sa din funcția de manager interimar al Școlii de Arte „Francisc Hubic”. Concret, conducerea Consiliului Județean Bihor îl acuză pe Buțiu că nu ar fi făcut demersuri pentru recuperarea sumei de 41.000 de lei, care i se impută vechii conduceri ai Școlii „Francisc Hubic” pentru cheltuieli efectuate cu masa și cazarea, în anii 2014-2015, către ABA Turism (Hotel Ramada)
Împreună cu juristul instituției, Lörincz Alexandru Ludovic, Buțiu a dorit să prezinte situația cu documentele la vedere. Juristul Lörincz și Buțiu au arătat că prejudiciul nu există. Ei susțin că au dovedit acest lucru Consiliului Județean Bihor, doar că CJ nu ar fi ținut seamă de dovezile prezentate.
„Vreau să precizez din capul locului că eu nu sunt înregimentat politic și nu doresc să o fac nici pe viitor. Doresc să îmi construiesc cariera pe temei exclusiv de ordin profesional”, și-a început Liviu Buțiu conferința de presă.
Pe urmă, Buțiu și juristul instituției, au arătat documentele care dovedesc să acuzele celor de la Consiliul Județean Bihor nu sunt întemeiate.
Dacă CJ acuză că un control al Curții de Conturi efectuat în 2016, ar fi dezvăluit mai multe nereguli în cheltuirea banilor publici, afirmând că suma nu se poate identifica în contracte și nici în alte documente justificative, juristul de la „Francisc Hubic” a arătat că prejudiciul nu există, astfel că Buțiu nu ar fi avut ce recupera.
Fără dispoziții
De asemenea, consilierul juridic a declarat că prejudiciul la care face referire Consiliul Județean Bihor nu a fost stabilit de Curtea de Conturi – așa cum afirma Traian Bodea în conferința de presă de săptămâna trecută, ci de o comisie a Consiliului Județean Bihor (numită de președintele Pásztor Sandor și trimisă într-un control inopinat la Școala de Arte „Francisc Hubic”).
„În urma raportului acestei comisii, președintele Consiliului Județean Bihor ar fi trebuit să emită o dispoziție (care efect administrativ din punct de vedere juridic), pe care directorul trebuia să o ducă la îndeplinire. Ori, Consiliul Județean Bihor a trimis o adresă prin care îi cerea să recupereze presupusul prejudiciu, ceea ce era total în afara legii. Dispoziția ar fi putut fi atacată de cei vizați, pe când adresa nu”, a explicat Lörincz.
„Eu nu fac și nu voi face nimic ilegal”, a ținut să completeze Buțiu.
Juristul a mai precizat că toate măsurile cerute de Curtea de Conturi în 2016 au fost respectate, iar singurul prejudiciu descoperit de Curte a fost de 6.000 de lei, dar care a fost recuperat. De asemenea, juristul a arătat că suma de 41.000 de lei a fost cheltuită legal de conducerea de atunci a Școlii de Arte „Francisc Hubic”.
„Pentru suma la care CJ face referire, există contracte și facturi justificative. Toate actele solicitate de procurori și de comisiile Consiliului Județean Bihor au fost puse la dispoziție, ba chiar am transmis și un răspuns din partea Ramada, pentru a lămuri pe ce a fost cheltuită suma de 41.000 de lei. Dar explicația nu a fost luată în considerare de conducerea CJ”, a precizat juristul.
În aceeași conferință, juristul a scos în evidență și faptul că CJ a încălcat legea 189/2008, prin faptul că a întârziat cu aproape un an organizarea concursului de manager al Școlii de Arte, alegând să înlocuiască un manager interimar, cu un altul tot interimar.
Considerând-o nejustificată, Liviu Buțiu a conteastat decizia de revocare din funcție o la Consiliul Județean printr-o plângere în care a arătat printre altele că nu a primit referatul care stă la baza emiterii deciziei. Totodată, Buțiu a cerut Consiliului Județean Bihor să intre în legalitate cu organizarea concursului pentru postul de manager al instituției de cultură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!