Liviu Abrudan, orădeanul care a fost dat afară de la Shinheung Electronics (SHC), pentru că a organizat sindicat, contină lupta cu conducerea fabricii. Blindat cu zeci de documente, Abrudan ne-a prezentat istoricul luptei sale cu coreenii de la SHC sau, mai bine zis, cu românii din conducerea fabricii. Lupta lui Liviu Abrudan cu SHC seamănă, în unele cazuri cu o luptă cu morile de vânt. Asta, în condiţiile în care nici răspunsurile primite de la ITM Bihor nu sunt pe placul sidicalistului. „Nu sunt mulţumit de răspunsurile primite de la ITM Bihor”, spune Abrudan.
Acesta a declarat că, deşi a solicitat conducerii fabricii eliberarea unui document cu numărul de angajaţi ai Shinheung Electronics i se refuză acest lucru. „Am solicitat acest document pentru a demonstra că sindicatul are reprezentativitate. Avem nevoie de acestă dovadă pentru a avea dreptul la renegocierea contractului colectiv de muncă”, a declarat orădeanul. El spune că ştie că are circa 260 membri de sindicat, iar fabrica are aproximativ 400 de angajaţi, dar are nevoie în scris de numărul total de angajaţi. „Am fost informat că, conducerea fabricii pune presiune pe membrii de sindicat. Vrem să renegociem condiţiile de muncă”, a precizat Liviu Abrudan.
Reprezentanţii SHC, care nu au vrut să le publicăm numele, ne-au declarat că Liviu Abrudan poate să afirme orice. „Este o situaţie care ne priveşte doar pe noi şi pe domnul Abrudan. Nu dorim să facem nici o declaraţie”, a subliniat reprezentanta Serviciului de Resurse Umane.
Concediat pe nedrept?
Lui Abrudan i s-a desfăcut contractul de muncă în 13.03.2015 pe motiv de absenţe nemotivate. Sentinţa de înfiinţare a Sindicatului Liber Independent Solidaritatea a avut loc în data de 27.02.2015, iar depunerea actelor la Tribunal s-a făcut în data de 10.03.2015.
În urmă cu câteva luni, reprezentanţii firmei, care au vrut să-şi păstreze anonimatul, au declarat că nu au ştiut nimic oficial despre înfiinţarea sindicatului. Oficial. „Nici nu ştiu cum a putut cineva să înfiinţeze un sindicat aici fără acordul proprietarului. E un lucru absurd. Nici nu ştiu cine a dat o asemenea sentinţă. Dacă aici era o biserică? Cum poţi să dai asemenea sentinţă? Dacă era casa mea aici?”, se întreba atunci responsabilul serviciului de securitate. Ori el nu ştie faptul că înfiinţarea unui sindicat într-o firmă este un drept câştigat al angajaţilor.
Liviu Abrudan ne-a mai informat că în data de 8 iulie se va judeca la Tribunal desfacerea contractului său de muncă de către SHC.
Citiți principiile noastre de moderare aici!