Borderoul ședinței ordinare a Consiliului local de joi, ultima din acest an, a avut nu mai puțin de 503 de proiecte. Majoritatea acestora se referă la imobilele – case sau terenuri, propuse pentru supraimpozitare în anul viitor, din mai multe cazuri.
[eadvert]
Se supraimpozitează, astfel, cu 500%, terenurile categorisite ca neîngrijite în urma unor controale ale Poliției locale. Rapoartele de specialitate arată că, pentru fiecare teren s-a întocmit o „notă tehnică de constatare a stării acestuia” iar proprietarii au fost somați, anterior încadrării pentru supraimpozitare.
Primarul Florin Birta spune că, față de anul anterior, e în creștere incidența acestei situații: în 2020, au fost supraimpozitate cu 500% 44 de terenuri neîngrijite, iar pentru anul viitor sunt propuse, până acum, 46 de terenuri.
A doua categorie de terenuri supraimpozitate cu 50% se referă la suprafețele neconstruite din centru sau de pe arterele principale. Anul trecut au fost propuse pentru supraimpozitare 16 terenuri, pentru 2021, în ședința de ieri, s-au propus 15 terenuri.
Primăria Oradea supraimpozitează două categorii de imobile cu 500%: cele care sunt încadrate ca „neîngrjite” din punctul de vedere al stării tehnice și cele pentru care nu s-a respectat perioada de valabilitate a autorizației de construire.
Primarul zice că în 2020 au fost supraimpozitate 349 clădiri iar pentru 2021 se înregistrează scăderea numărului cu 29 de clădiri.
„Asta înseamnă creșterea numărului de situații în care s-a suspendat supraimpozitatea pentru că și-au scos autorizație de construire și au declarat începerea lucrărilor”, zice el, apreciind că „acest program de supraimpozitare îi stimulează în continuare pe locuitori să găsească soluții să își reabiliteze clădirile”.
Cota majorată pentru clădiri se suspendă dacă proprietarii prezintă, până la data 31 decembrie, plata cotei părți din lucrările estimate. „În urmă cu mai mulți ani am avut discuții despre situația în care coproprietarii nu se înțelegeau să își reabiliteze clădirea. Dacă unul dintre ei dorește iar ceilalți nu, acela poate plăti o garanție din plata estimată a lucrărilor. La fel, se suspendă pentru cei care au eliberată o autorizație de construire sau demolare și anunță începerea lucrărilor”, a mai spus Birta.
Trimite articolul
XBugetul iubit ești scump de investit.
Foarte bine ! proprietarii Persoanele fizice ar trebui sa se mute unde isi permit cu ADEVARAT sa stea (sa nu-mi pice mie o caramida in cap cand ma plimb prin centru !! ca ei nu isi permit sa renoveze !) iar persoanele juridice, sincer, le-as duce direct in instanta !!
-
Te-ai trezit tu sa comentezi din bordeiul spata in pamant si acoperit cu frunze!! Tu nu ar trebui sa ai dreptul sa pasesti in centru!!!
-
si cum ai face cu cei din centru, i-ai expropria ca si comunistii pe vremuri si ai muta in locul lor “elite” ca si tine ?
pe postavarului 7 este o cladire, cred ca reprezinta cel mai bine stilul arhitectonic postapocaliptic, trebuie inscrisa in patrimoniul unesco…,proprietarii ei cred ca sunt mai mult plecati de acasa
-
Propietarul majoritar este Primaria Oradea.
Cine sa vrea sa mai locuiasca in putregaiurile alea , din care nu mai scoti din ele coralul nici cu baie in clor , alea era ceva sa vrei sa stai in 1950, dar nici atunci prea tare ca tot la ciupa faceai baie incalzita jos in curtea interioara de slujnica , dupa ce a aparut apa calda curenta in orade mare si asfalt mai la periferii in centru a ramas , fie ramadicurile comuniste fie retraocedatii saraci pe care i-a mai interesat putregaiul sau neamurile lor.