Preşedintele Biroului Electoral Judeţean nu mai vrea să audă de unii şefi ai secţiilor de votare, angrenaţi în alegerile parlamentare. Constatând nereguli pe care nu le poate trece cu vederea, judecătorul Antik Levente a întocmit o listă cu douăzeci de asemenea persoane angrenate în procesul electoral, pe care le-a şi propus spre excludere de la viitoarele alegeri! Această veritabilă listă neagră a fost deja înaintată Prefecturii şi Autorităţii Electorale Permamente. Prefectura Bihor este instituţia care stabileşte de fiecare dată lista preşedinţilor secţiilor de votare.
Marti, judecătorul Antik a declarat pentru Jurnal Bihorean că, date fiind greşelile comise de aceşti şefi ai secţiilor de votare, a avut de ales între a-i amenda pe fiecare în parte cu mii de lei noi, conform legii sau să-i tragă pe dreapta pentru viitoarele alegeri. Preşedintele BEJ spune că a ales să nu-i sancţioneze pecuniar, din cauza amenzilor foarte mari stabilte prin lege. În schimb, în mod normal aceştia nu vor mai prezida secţii de votare.
Din cele douăzeci de persoane aflate pe lista neagră, nouă au studii juridice, iar şase secţii de votare de pe listă au fost în Oradea.
Interzişi la viitoarele alegeri!
Douăzeci de persoane care au îndeplinit rolul de preşedinţi ale unor secţii de votare la alegerile parlamentare proaspăt încheiate au devenit indezirabile pentru viitoarele procese electorale. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Antik Levente, a întocmit o aşa-zisă „listă neagră”, pe care a înaintat-o deja Prefecturii şi Autorităţii Electorale Permanente, astfel încât aceşti oameni să nu ajungă şefi peste secţiile de votare. În dreptul fiecărui preşedinte de secţie apar problemele depistate la acea secţie de votare. Iată neregulile depistate de judecătorul Antik şi trecute ca motive în dreptul fiecăruia dintre cei douăzeci nominalizaţi în listă: „nu face diferenţa între voturile albe şi voturile nule”, „voturi pe lista suplimentară a persoanelor cu domiciliu în alt colegiu decât cel căruia îi aparţine secţia de votare”, „voturi ale persoanelor cu domiciliul în altă secţie”, „întocmit greşit proces-verbal”, „au votat persoane cu flotant, nu cu domiciliu”, „adeverinţele pentru urna mobilă nu justifică deplasarea acesteia la persoanele solicitante”. Ultima situaţie s-a constatat la secţia de votare nr. 526 din comuna Roşiori, în cazul a 85 de persoane ce au solicitat urna mobilă. „Din diagnosticuri nu rezulta faptul că acele persoane erau netransportabile”, ne-a declarat ieri judecătorul Antik. O altă situaţie ciudată a avut loc la o secţie de votare din Remeţi, unde s-au descoperit în urne buletine de vot pentru alt colegiu uninominal.
Excludere, în loc de amendă
Antik spune că nu a mai putut trece cu vederea neglijenţele acestor preşedinţi de secţii de votare, din cauza consecinţelor ce pot deriva din această conduită. „Sunt cheltuieli foarte mari, minimum 10.000 lei pe secţie de votare. Dacă se reiau alegerile dintr-o greşeală, trebuie plătiţi din nou membrii secţiei de votare, iar fiecare membru primeşte minim 200 de lei. Buletinele de vot au un anumit preţ. Apoi, reprezentanţii Primăriei vin în afara orelor de program şi după aceea primesc ore libere, maşina oferită de Primărie pentru aducerea buletinelor de vot, organele de ordine care trebuie să fie minimum doi. Sunt nişte cheltuieli foarte mari. De aceea sunt şi amenzile aşa de mari (de la 1.000 la 10.000 de lei noi, în funcţie de gravitatea erorii – n.r.). Dar raportat la banii pe care oamenii aceştia îi câştigă în timpul procesului electoral, este o diferenţă de la zece până la treizeci de ori. Un preşedinte de secţie de votare câştigă 367 lei net, iar un membru din biroul secţiei, 224 lei noi”, şi-a justificat judecătorul demersul, precum şi motivaţia pentru care a ales să nu-i amendeze pe cei consideraţi necorespunzători ci, pur şi simplu, să-i propună pentru excludere, pe viitor.
Prefecul spune că va ţine cont de demersul judecătorului Antik. „Sunt convins că acele persoane nu vor mai face parte. Personal, vor susţine acest lucru, deoarece trebuie să fie vorba şi aici despre o profesionalizare. Vor fi respinşi şi e normal să se întâmple acest lucru”, ne-a declarat prefectul Claudiu Pop, cel care, de altfel, a şi aprobat lista cu toţi cei 650 de preşedinţi ai secţiilor de votare.
PROPUŞI SPRE EXCLUDERE
Iată preşedinţii secţiilor de votare de la alegerile parlamentare propuşi spre excludere de către BEJ:
Bara Monica (jurist la Unicredit Ţiriac) – Secţia de votare 70 Oradea
Graur Daniela (jurist) – SV 52 Oradea
Popovici Florentina (jurist) – SV 67 Oradea
Chişbora Amalia (avocat) – SV 76 Oradea
Benea Dalina (jurist) – SV 47 Oradea
Molnar Etelka (asistent social) – SV 320 Cetariu
Modog Ana (jurist la Primăria Oradea) – SV 71 Oradea
Herman Viorica (inspector Primăria Ceica) – SV 316 Ceica
Gorea Carmen (jurist la Primăria Sânmartin) – SV 551 Sânmartin
Sabău Adina (profesor la şcoala din Beznea) – SV 252 Borod
Bronţ Florica (jurist la Primăria Ţeţchea) – SV 633 Ţeţchea
Lazăr Adriana (învăţător) – SV 635 Ţeţchea
Demian Mărioara – SV ? (BEJ Bihor nu a putut furniza detalii)
Venter Irina (educatoare) – SV 643 Vadu Crişului
Fora Daniela (economist) – SV 644 Vadu Crişului
Ile Radu (jurist) – SV 234 Auşeu
Ianc Livia (inspector Primăria Şuncuiuş) – SV 592 Şuncuiuş
Cosma Rozalia (contabil) – SV 241 Balc
Clepce Viorel (pensionar, fost maistru) – SV 448 Lunca
Lazăr Tudoreanu Laura (funcţionar Primăria Roşiori) – SV 526 Roşiori
Sursa: BEJ Bihor
Citiți principiile noastre de moderare aici!