Administrația Fondului pentru Mediu a publicat pe site-ul instituției, în 11 decembrie, lista instalatorilor validați în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice – sesiunea 2024, se menționează într-un comunicat al AFM.
În listă, la județul Bihor sunt menționate 25 de firme.
„De astăzi, persoanele fizice și unitățile de cult care au aplicat în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice pot alege unul dintre cei 562 de instalatori validați pentru verificarea documentației depuse. În acest an, 65.996 de persoane fizice și 670 de unități de cult au solicitat sprijin prin acest program, urmărind să devină prosumatori în viitorul apropiat. Prin producerea de energie verde, acești peste 66.000 de beneficiari vor reuși să își reducă facturile la energie și să contribuie activ la reducerea emisiilor de CO2, accelerând tranziția României către surse regenerabile de energie”, a precizat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.
În termen de maximum 90 de zile, calculate de din 11 decembrie, se parcurg următoarele etape: selectarea de către solicitant a unui instalator validat, prin intermediul aplicației; efectuarea analizei de către instalator a documentelor încărcate de solicitant; aprobarea/respingerea/ refuzul de către instalator, în aplicație, a solicitanților.
În termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de către un solicitant, instalatorul analizează documentele încărcate de solicitant, conform procedurii de analiză și selectează în aplicație solicitanții eligibili. Administrația Fondului pentru Mediu generează, prin intermediul aplicației, listele cuprinzând proiectele solicitanților eligibili.
După publicare pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu a listei solicitanților aprobați, instalatorul va putea începe montarea panourilor fotovoltaice. Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului, termen în care trebuie realizată instalația și în care se va obține certificatul de racordare. Prin programul CASA VERDE FOTOVOLTAICE se acordă o finanțare în cuantum de maximum 30.000 lei pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei instalații de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 3.000 lei.
Cu ocazia sesiunii de înscriere în program dedicată persoanelor fizice din zona de nord- vest, unde este inclus și județul Bihor, derulată în 27 septembrie, bugetul de 274.290.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 9.143 de persoane fizice, suma alocată fiind rezervată în doar două minute de la deschiderea înscrierilor în aplicația AFM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!