Bihorul este pe locul doi în topul Oficiului Naţional al Registrul Comerţului (ONRC) în ceea ce priveşte numărul firmelor intrate în insolvenţă în anul 2013, după Bucureşti. Astfel, în cursul anului trecut au intrat în insolvenţă 1.826 de firme din judeţul Bihor, iar din Bucureşti 3.759. În 2012 a fost aceeaşi situaţie, Bihorul plasându-se tot pe locul doi, după Bucureşti, cu 1.309 societăţi comerciale intrate în insolvenţă.
Conform CAEN, pe locul întâi în top se plasează societăţile comerciale cu activitate în domeniul comerţului, urmate de cele din construcţii.
La prima vedere aceste cifre sunt de speriat. La o analiză mai atentă a statisticii rezultă că Bihorul nu este fruntaş, dacă se are în vedere cifra de afaceri a firmelor trase pe dreapta. Cele mai multe sunt firme mici.
Toţi se vroiau directori
Specialiştii din domeniu spun că era de aşteptat ca pe primul loc în ceea ce priveşte codul CAEN în topul insolvenţilor să fie firmele din domeniul comerţului. „În ultimii ani a crescut numărul societăţilor comerciale din domeniul comerţului. Toată lumea vroia să vândă ceva, fără a face înainte un studiu de piaţă. Toţi vroiau să fie directori”, a precizat Mina Giurea, directorul economic al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Bihor.
Aceasta explică numărul mare de insolvenţe din Bihor prin faptul că administratorii nu şi-au gestionat bine afacerea, prin lipsa culturii antreprenoriale. „În Austria cine doreşte să-şi deschidă o afacere, înainte susţine un examen. La noi, nepriceperea administratorilor costă. Ei se trezesc cu bani, care nu sunt ai lor. În loc să-şi plătească furnizorii, preferă să-şi cumpere maşini scumpe, vile şi să-şi petreacă vacanţele în locuri exotice”, este de părere Mina Giurea.
Pe de altă parte, numărul mare de insolvenţe din Bihor din domeniul comerţului este explicat şi prin faptul că fiind aproape de graniţa de vest, mulţi bihoreni şi-au deschis societăţi comerciale, aducând mărfuri din Ungaria şi Polonia. A mers cât a mers, dar scăderea puterii de cumpărare şi invadarea magazinelor chinezeşti au dus la scăderea vânzărilor.
Mina Giurea crede că o parte din vina în ceea ce priveşte numărul mare de insolvenţe este şi a instituţiilor de control, mai bine zis a legislaţiei în vigoare, conform căreia amenzile sunt foarte mari. „Eu cred că instituţiile de control ar trebui să meargă, în primul rând, pe îndrumare. Să acorde o perioadă de graţie firmelor mici. Se dau amenzi şi de zece ori mai mari decât stocul de marfă, astfel că firma intră în insolvenţă”, susţine reprezentantul CCI Bihor.
Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor (FPB) spune că nu este bine că sunt foarte multe firme bihorene mici şi mijlocii în insolvenţă. Şi el este de părere că trebuie lucrat la cultura antreprenorială. „La noi, în vest, este foarte dezvoltat spiritul de afaceri, dar mai mult în teorie. De aceea, iniţiativa noastră de a face o şcoală de business cred că este binevenită. FPB îşi propune să devină un stimulent pentru cei care doresc să-şi deschidă o afacere”, a declarat preşedintele FPB. Mai mult acesta a declarat că 80% din timpul alocat acestor cursuri vor fi practice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!