Consiliul local va vota, săptămâna aceasta, alocarea a 8 mp teren situat între corpurile C și H din Curtea Cetății.
Acum sau după șantierul Primăriei?
Dilema inițiatorilor ține, acum, de momentul amplasării și al inaugurării. Proiectul se intersectează cu o investiție majoră a Primăriei. Locația stabilită pentru lucrarea Meridian 0 este în imediata vecinătate a Bastionului Crăișor, care urmează să intre în reabilitare generală, în contul unui proiect de 2 milioane de euro. Astfel, dacă-l fac până-n iunie 2023, cum plănuiau inițial, ca să marcheze finalul acestui an lionistic, inițiatorii riscă să trebuiască să-l bage direct în conservare. O lucrare care mizează tocmai pe modul în care lumina se descompune în culori la trecerea prin suprafețele vitrate nu poate avea mare succes în vecinătatea unui șantier din care e de așteptat să fie transportate zeci de camioane de pământ.
[eadvert]
„Lucrarea constă din mai multe panouri de sticlă, prisme colorate. În momentul în care este praf și locul nu este deschis circulației, își pierde efectul pe care îl dorim”, spune Manuel Seles, președintele Asociației inițiatoare. „Vom discuta în prima ședință despre aceste evoluții noi în proiect. Eu consider că cel mai bine ar fi să inaugurăm monumentul după ce e gata lucrarea Primăriei. Poate ar fi util să montăm, acum, o placă pentru a marca începutul proiectului”, consideră el.
Primăria tocmai a semnat, la finalul săptămânii trecute, contractul de finanțare pentru reabilitarea Bastionului Crăișor. Proiectul presupune consolidarea structurală a bastionului, conservarea și restaurarea zidurilor, dezvelirea și punerea în valoare a ruinelor, vestigiilor arhitecturale și arheologice legate de existența bastionului între secolele XVI-XVIII, amenajarea unui drum de rond și a platformei bastionului cu alei și scări, respectiv extinderea și diversificarea spațiului verde existent, dar și realizarea unei rețele de utilități – o instalație electrică de iluminat ambiental – care să deservească bastionul și vizitatorii.
Un „vector de lumină”
Lucrarea propusă de Lions Oradea este „un monument în chip de obelisc modern, vector de lumină care să transmită cât mai multe valențe simbolice”, „o compoziție piramidală trinitară momentală înaint de 10 m la bază cu diferite goluri care să poată fi străbătute de vizitatori”, se arată în raportul de specialitate propus consilierilor locali.
Materialul din care va fi făcut e sticla dicronică puternic reflectorizantă, cu grosime de 5 cm, amplasată pe o structură metalică cu baza rotativăcu diametrul de 3 m.
În susținerea proiectului în fața CMUAT, echipa argumentează pentru „un obiect monumental ambiental atemporal, nenarativ, deci pur simbolic. L-am configurat în chip de obelisc modern, eliberat de sub amprenta unui loc puternic istorizat printr-un gest artistic radical: l-am trasformat într-un vector de lumină. Tocmai datorită puternicelor și dramaticelor condiționări istorice, obiectul imaginat am dorit să exprime ideile de libertate, de bucurie, de forță și de unicitate, care să fie resimțite de oamenii de toate vârstele, etniile, spiritualitățile. Asemeni unui ex-voto, piesa ambientală e necesar să fie cât mai lipsită de corporalitate, ca prin aceasta să se încarce cu cât mai multe valențe simbolice. Obiectul tri-fațetat este traversat, dematerializat, prin lumină și cinetism. De fapt, lumina, golul și mișcarea sunt cele trei energii impalpabile, dar teribil de puternice, care însuflețesc instalația simbolică imaginată acum (…). Compozitia piramidală e explicit trinitară, simbolică în sens creștin, dar și, in extenso, ecumenic, datorită caracterului ei abstract”. Concluzia: „cu liniile sale de forță rectilinii, sculptura urbană rezonează într-un mod ideal cu linia de forță a simbolicului Meridian Zero orădean, evocându-l într-un limbaj poetic”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!