Pe măsură ce zonele tradiţionale de escaladă ale Bihorului se „vulgarizează” prin amenajări care permit publicului larg accesul pe stâncă, căţărătorii experimentaţi îşi îndreaptă căutările spre alte cotloane stâncoase ale Bihorului. La finalul săptămânii trecute, Osoi Climbing Fest a marcat momentul oficial al deschiderii unei noi zone de căţărat, în vecinătatea satului Vârciorog, într-un soi de amfiteatru natural existent în zona intrării în Peştera Osoiu. Sportivii căţărători au lucrat la echiparea celor 30 de trasee în această vară, din 1 mai încoace. Au fost testate şi evaluate, pe durata a patru zile, de peste 150 de căţărători din toată ţara şi din străinătate. Unele dintre ele, cele mai dificile, au intrat pe listele de „teme de casă” ale căţărătorilor experimentaţi. Altele, mai simple, vor continua să atragă amatori de escaladă, ceea ce, în mod normal, ar trebui să conducă la împlinirea scopului pe care şi -l au propus cei de la Crux: dezvoltarea unei noi zone de escaladă în aproiere de Oradea, unde să aibă ce face atât începătorii cât şi avansaţii.
Iniţiat de Imre Sedevi, antrenor la Crux Escaladă Oradea, festivalul de la Osoi s-a derulat cu implicarea Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) şi a Agenţiei pentru Managementul Destinaţiei Bihor (AMD) din cadrul Consiliului Judeţean. Clubul de Speologie Cristal a asigurat ture ghidate în Peştera Osoi, pentru cei interesaţi să arunce o privire şi sub stâncă. Evenimentul a fost sprijinit de asemenea de către Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, organizație care lucrează pentru certificarea zonei Pădurea Craiului ca destinație de ecoturism. Această certificare este de o garanție pentru calitatea experiențelor pe care zona le oferă vizitatorilor săi, dar și o șansă în plus pentru locuitorii de aici. Astfel, acest festival este parte a proiectului “Pădurea Craiului – un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun in care sa trăiești”, fiind cofinanțat de către Fundația Romano-Americană și Fundația pentru Parteneriat.
„Din feed-back-ul pe care l-am primit până acum a fost cel mai bun eveniment de escaladă din acest an, din ţară. A fost un festival, nu un concurs. Au fost peste 150 de căţărători, asta e foarte mult pentru un eveniment aflat la prima ediţie, în condiţiile în care în Bihor ceva similar s-a organizat doar cu mult timp în urmă”, apreciază Răzvan Dumbravă, din partea AMD.
Acesta a punctat implicarea comunităţii locale: primăria Vârciorog care s-a îngrijit de gestionarea deşeurilor, de asigurarea grupurilor sanitare şi care a oferit participanţilor o masă cu produse locale.
Composesoratul Măgura Vârciorog s-a achitat de unul dintre cele mai delicate aspecte: zona peşterii Osoiu e, de regulă, loc de odihnă şi adăpare pentru vacile sătenilor, cu tot disconfortul oflactiv pe care-l implică asta. Pentru festival, locul a fost îngrădit şi curăţat în prealabil, aşa că sute de vizitatori s-au putut tolăni în hamace sau pe perne pentru outdoor, pentru a-i urmări pe căţărătorii de pe petere.
Composesoratul a oferit, de altfel, şi două ceaune mari cu mâncare vegetariană şi cu carne, la cina de sâmbătă.
Coadă la trasee
De altfel, festivalul a fost un fel de „duminică plus Crăciun” pentru cei care îşi doresc promovarea escaladei care activitate pentru tineri şi copii. La majoritatea traseelor cu dificultate redusă, doritorii de escaladă au stat la coadă, dovadă a interesului manifestat de participanţii începători.
La invitaţia organizatorilor au răspuns căţărători din toată ţara – pe vale erau parcate maşini din Suceava, Sibiu, Timiş sau Maramureş dar şi din străinătate, din Polonia, Austria, Ungaria sau Italia.
Din partea CAPDD, Paul Iacobaş trage linie sub Osoi Climbing Fest: „a fost un eveniment atipic, fără zgomot şi fără tamtam, cu oameni liniştiţi şi prietenoşi. Chiar e genul de chestie care te apropie de munte și ceilalți. Sper să o văd repetată”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!