Categorii importante de beneficiari nu vor putea accesa programul guvernamental prin care românii își pot monta acasă panouri fotovoltaice cu 20.000 de lei subvenție de la stat. Printr-un ordin al Ministerului Mediului, aflat încă în dezbatere publică, Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională” urmează a se modifica.
„Introducerea condiției că imobilul pe care se va instala sistemul de panouri fotovoltaice să nu fie afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice, ținând cont că o astfel de sarcină ar crea premisele incidenței unui ajutor de stat/minimis. De asemenea, această obligație trebuie menținută și pe perioada de monitorizare și trebuie anunțată către terți potențiali dobânditori”, se arată în referat.
Program de finanţare
De finanţare prin intermediul programului pot beneficia persoane fizice cu gospodării electrificate, fără datorii la stat, cu imobil care nu se afla în litigiu sau revendicare. Pot fi instalate sisteme fotovoltaice cu putere de instalare de 3 kWsau mai mare de 3kW, cu sau fără baterii pentru stocarea energiei produse ziua pentru a fi utilizată noaptea.
Sistemele fotovoltaice pot fi montate pe acoperiş sau pe teren de către firma de instalaţii verificată de statul român. Statul suportă maxim 20.000 lei (suma include TVA) per locuinţă în timp ce beneficiarul plăteşte diferenţa.
Etapele programului:
Înscrierea solicitantului la instalatorul validat, prin prezentarea documentelor solicitate prin Ghidul de finanțare acestuia. Dacă documentele sunt conforme cu cerințele din ghid, iar solicitantul îndeplinește criteriile, instalatorul rezervă suma solicitată, care se scade din valoarea alocată regiunii geografice din care face parte solicitantul.
Ţinând cont că fondurile alocate regiunilor geografice se consumă prin rezervarea sumelor solicitate de persoanele fizice, acestea trebuie să depună diligențele necesare obținerii documentelor prevăzute de ghid pentru prima etapă și să se adreseze, în cel mai scurt timp, la un instalator validat, pentru înscriere.
În termen de 90 de zile de la data publicării rezultatelor, persoana fizică aprobată, prin intermediul instalatorului ales, are obligația să comunice la AFM avizul tehnic de racordare. Dacă avizul tehnic de racordare nu este înscris, de către instalatorul validat, în aplicația informatică în termenul de 90 de zile, persoana fizică pierde dreptul de a semna contractul de finanțare.
Cu cei care comunică avizul tehnic de racordare în termenul de 90 de zile, AFM semnează contractul de finanțare nerambursabilă;
Implementarea proiectului se realizează în termen de 8 luni de la semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, termen în care beneficiarul final depune la instalatorul validat certificatul de racordare şi încheie cu acesta toate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii şi plata contribuţiei proprii. Nerespectarea acestui termen conduce la neplata sumelor din partea AFM.
Beneficiarul finanțării achită instalatorului contribuția proprie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!