Proiectul, primul de acest fel în România, presupune înființarea unui parc științific și astronomic cu ajutorul căruia copiii și părinții vor putea descoperi cum funcționează universul. Inițiatorii, USR Oradea, propun ca activitățile să fie sub forma cercetărilor individuale, pornite de la informațiile primite în cadrul atelierelor.
Componentele parcului astronomic
Proiectul prevede construirea domului Big Bang, unde iubitorii de astronomie vor putea fi martorii unei reproduceri vizuale a procesului de formare a universului.
[eadvert]
foto: CosmoParcInițiatorii vor ca în cadrul parcului să fie înființat și un observator-muzeu, unde va fi prezentată în mod interactiv contribuția orădenilor la studiul universului.
„Știm bine că Oradea este unul dintre orașele care au deschis drumul în lume către observarea universului. Povestea a început cu observatorul astronomic din 1459 făcut de către Ioan Vitez, episcop, umanist și savant de naționalitate croată. Observatorul a reprezentat un element fundamental în dezvoltarea cunoștințelor despre univers și a consolidat pe fundațiile Oradiei un centru de activitate intelectuală și culturală în perioada Renașterii”, a spus Daniel Palaghianu, președintele USR Oradea.
Potrivit președintelui USR, în Oradea a fost construit primul observator astronomic din Europa și tot aici a fost pentru o perioadă de timp Meridianul 0 al lumii.
În cadrul parcului vor fi amenajate și proiectoare de mari dimensiuni și telescoape pentru un studiu mai în detaliu al universului, dar și un centru educațional pentru activități precum ateliere și conferințe. Va fi înființat și parcul Armonia, care va include spații pentru recreere și distracție, dar și un spațiu destinat înotului.
Tinerii vor avea la dispoziție și o reconstrucție a sistemului solar care va conține toate planetele și câteva detalii despre fiecare.
Cereri fără răspuns
Până în acest moment au fost depuse două cereri la Primăria Oradea prin care USR Oradea solicita finanțarea unui studiu de fezabilitate. La aprobarea bugetului din luna martie municipalitatea nu a dat răspuns cererii înaintate de inițiatori, iar în luna august, când a fost depus al doilea amendament, reprezentanții municipalității au transmis că proiectul trebuie depus în cadrul bugetării participative.
Cu toate acestea, prima ediție a CosmoParc a fost organizată în septembrie, în Cetatea Oradea.
Trimite articolul
XAcest tip de inițiative ar trebui sa fie tot mai dese, deoarece tipurile de parcuri și muzee de stiinta direcționează copiii spre viitor. În plus, ar fi util ca inițiativele similare sa se voteze în bugetarea participativa. Vezi de exemplu proiectul https://activ.oradea.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/457/page/1
Proiectul de mai sus poate fi un prim pas pentru un parc științific în Oradea, outdoor de aceasta data…
Invitam USR sa îl voteze… votul este gratis
O prostie, nu e proiect alPNL, asa ca e irelevant. Mai bine un pasaj sau o piateta