Ultimele târguri de locuri de muncă desfăşurate la Oradea au scos în evidenţă faptul că angajatorii caută, din ce în ce mai mult, persoane care cunosc o limbă străină. Asta pe lângă calificarea de bază. Problema este că mulţi candidaţi la un loc de muncă, deşi au calificare înaltă şi studii superioare, nu se prea descurcă să vorbească în alte limbi. În special persoanele trecute de 40 de ani.
O limbă, o şansă
„Candidaţii trebuie să înţeleagă că piaţa muncii este într-o continuă schimbare şi evoluţie şi că ei sunt datori faţă de ei înşişi să se perfecţioneze. Un exemplu concret este o doamnă care-şi caută un job de şase luni şi singurul criteriu pentru care este eliminată este acela că nu ştie limba engleză”, ne-a declarat Claudia Vidican, consultant recrutare la Adecco. „Nu există nu pot, dacă vrei să te perfecţionezi! Trebuie să încerci să devii cea mai bună versiune a ta!”, este de părere specialistul în recrutare.
Recrutorii spun că pentru a-şi creşte şansele la salarii mai mari şi la locuri de muncă mai bune, candidaţii cu înaltă calificare trebuie să înveţe o limbă străină, în special engleza. „Avem un post de contabil şef, cu un salariu de 1.000 de euro net, pe care de două luni ne străduim să-l ocupăm. Avem de multe ori situaţia în care persoana se potriveşte perfect pe post, salariul este absolut în regulă, dar nu trece de testarea de limba englează”, a precizat Luminiţa Popa, director general Active Job Consulting.
Pe de altă parte, recruiterul a observat că, mai nou, foarte mulţi angajatori solicită candidaţi care să cunoască nu doar limba engleză ci şi italiană, germană sau chiar spaniolă. „Cei cu înaltă calificare trebuie să înveţe limbi străine dacă vor salarii mai mari”, îi sfătuieşte Luminiţa Popa pe candidaţii la un loc de muncă bine plătit.
Este foarte important de ştiut că persoanele care nu cunosc o limbă străină pot să o înveţe chiar gratuit, prin cursurile de formare profesională de la AJOFM Bihor. „Orice persoană înregistrată în baza noastră de date, indemnizată sau neindemnizată, poate participa la cursurile de formare profesională organizate de noi. Acum am început un curs de limba germană, urmând să facem şi un curs de limba engleză”, ne-a informat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Piaţă în creştere
În ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă din Oradea, Luminiţa Popa spune că sunt tot mai multe posturi în ultima vreme, iar companiile au început să fie mai deschise la pungă. „Săptămâna trecută ne-au intrat nişte posturi de operatori producţie. Angajatorul spunea că oferă între 1.200 şi 1.600 de lei net/lună, în funcţie de cât realizează angajatul şi ţine cont şi de orele suplimentare”, a explicat directorul Active Job Consulting. Aceasta a observat că unii angajatori preferă să dea salarii mai mari decât aveau bugetat, decât să piardă candidaţii buni, şi, pentru prima dată, după multă vreme, la unele companii se pot negocia salariile.
În altă ordine de idei, marile firme apelează tot mai mult la intermediari pentru a-şi găsi angajaţii doriţi, dar există încă, multă închistare în ceea ce priveşte salariile. „Există o mai mare deschidere a companiilor faţă de firmele de recrutare, dar salariile sunt în continuare foarte mici. Trebuie totuşi o maleabilitate mai mare a staff-ului companiilor în ceea ce priveşte salariile. Pentru că totul se reflectă în productivitate, în calitate, în tot ce înseamnă sistemul de producţie al unei companii. Resursa umană este cea mai importantă valoare a unei companii, dar cei mai mulţi angajatori recunosc asta doar la modul teoretic”, conchide Claudia Vidican.
Citiți principiile noastre de moderare aici!