Dascălii din Oradea s-au familiarizat cu metoda „Palatul Șahului”, dezvoltată de cea mai puternică femeie din șahul mondial, singura care a reușit să învingă 11 campioni – printre care și pe renumitul Garry Kasparov, marea maestră Judit Polgár.
Partener în acest demers care își propune un act educativ de calitate superioară sunt, alături de orădeni, profesori și elevi din alte cinci țări.
Școala Gimnazială „Szacsvay Imre” Oradea implementează proiectul de parteneriat strategic Erasmus+, „Acțiunea-cheie 229 pentru susținerea schimbului de bune practici în domeniul școlar”, cu titlul „Checkmates Chessmates – Fostering student motivation through logic games”- „Șah-mat, partener de șah – Stimularea motivației elevilor prin jocuri logice”.
Proiectul a început pe 15 octombrie 2018 și face parte din programul Erasmus Plus, fiind conceput ca un parteneriat strategic între școlile din 6 țări europene: România, țara coordonatoare, Bulgaria, Ungaria, Lituania, Spania și Polonia. Durata de derulare a proiectului este de 24 de luni, iar valoarea totală eligibilă este de 145.505 euro.
Scopul proiectului este acela de a asigura o educație de calitate prin implementarea jocurilor logice în cadrul orelor de curs, dar și în afara acestora. Printre obiectivele proiectului se află: elaborarea unor metode de predare-învățare care implementează jocurile logice, creșterea utilizării mijloacelor digitale prin implementarea unor activități bazate pe jocurile logice, reducerea conflictelor între elevi, dar și între binomul elev-profesor, profesor-elev.
Realizarea acestor obiective ar urma să aibă loc prin organizarea de diferite activități bazate pe joc în toate școlile partenere, dar și prin organizarea de sesiuni de formare și învățare pentru elevi și cadrele didactice.
Prima sesiune de formare pentru cadrele didactice a avut loc în perioada 17-21 decembrie 2018 la Școala Gimnazială „Eötvös József” din localitatea Diósd, Ungaria. Trei participanți din fiecare țară s-au întâlnit acolo cu scopul de a-și îmbunătăți cunoștințele cu privire la jocul de șah, dar și a jocurilor logice. Școala gazdă i-a familiarizat pe participanți cu multitudinea de jocuri logice pe care cadrele didactice le utilizează cu elevii în timpul și în afara orelor de curs.
Toți participanții au luat parte în mod activ la aceste sesiuni de prezentare și formare, pentru ca apoi să le poată implementa în propria lor instituție. Profesorii orădeni spun că au fost martorii disciplinei și perseverenței de care elevii au dat dovadă în timpul activităților de învățare și a concursului de șah, dar și a impactului pozitiv pe care îl are predarea prin utilizarea metodei „Palatul Șahului”, metodă care a cucerit majoritatea școlilor din Ungaria și e dezvoltată de Polgár Judit, cea mai bună jucătoare de șah din lume în 1989, la doar 12 ani.
În curriculă
Institutul Ungar de Cercetare și Dezvoltare Educațională a adăugat, în curricula claselor elementare, șahul. Manualul este scris de Judit Polgar și a intrat în vigoare din septembrie 2013. Astfel, școlarii învață după „Skill-building Chess”.
Fundația „Judit Polgar Chess Foundation for Educational Benefits” a lucrat la programul „Chess Palace” mai bine de un an și a fost implementat ca program-pilot în câteva școli, începând din septembrie 2012. Programul s-a dovedit unul de succes pentru copii, profesori, părinți, precum și pentru profesioniștii în educație. A existat un interes continuu pentru acest program și în alte școli din lume.
Datorită acestui larg interes, Fundația ține lecții deschise periodic, pentru a-i familiariza cu metodologia pe toți profesorii și profesioniștii interesați de introducerea șahului în școlile din care provin. Judit Polgar a dezvoltat, de asemenea, un caiet de lucru pentru școlari, intitulat „Chess Palace”, pentru clasele I-IV.
Acest material de studiu nu e dezvoltat precum un material clasic de studiere a șahului; el reușește să spargă barierele și să se axeze pe îmbunătățirea calităților academice, a logicii, a gândirii creative și a problemelor de rezolvat, pregătind copiii să accepte provocările lumii digitale în care deja traiesc. Seria „Chess palace” este un ghid practic pentru profesori și asigură o metodă detaliată de studiu, la îndemâna tuturor, inclusiv a școlilor cu buget scăzut, astfel încât programul să fie adoptat cu ușurință de toată lumea interesată.
Participanții la sesiunea de formare pentru profesori au avut ocazia să experimenteze în direct metoda „Palatul Șahului” la Școala „István Király” din Székesfehérvár unde, în cadrul unei lecții deschise, elevilor li s-a predat limba maternă și matematica prin utilizarea acestei metode. Tot în cadrul acestei întâlniri, participanții celor 6 țări au votat Logo-ul câștigător al proiectului, realizat de un elev de clasa a șasea din Polonia.
La finalul sesiunii, participanții s-au întors acasă cu sacul plin de informații, pe care urmează să le disemineze tuturor participanților la educație în școlile de unde provin, astfel ca la finalul proiectului să se poată bucura de o diversitate de metode și materiale bazate pe jocurile logice, metode care vin în sprijinul elevilor și prin care poate fi îmbunătățită calitatea actului de predare-învățare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!