Marţi s-a lansat proiectul Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău.
„În scopul protejării liliecilor Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a demarat proiectul«Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău», proiect cofinanţat de către Comisia Europeană prin instrumentul financiar Life”, a precizat Ovidiu Dăescu, directorul coordonator al APM Bihor.
Perioada de desfăşurare a proiectului fiind până în 2013.
Parteneri în acest proiect, care are o valoare de 1.286.575 euro, sunt Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România şi Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” Cluj-Napoca şi Academia Română.
Scop
Prin acest proiect se urmăreşte asigurarea pe termen lung a conservăriipopulaţiilor de lilieci în arealul proiectului prin elaborarea unor planuri complexe de conservare pentru lilieci şi habitatele lor. Activităţile vor fi desfăşurate pe teritoriul a 19 Situri Natura 2000 din judeţele Bihor, Cluj şi Alba.
„Dorim creşterea gradului de conştientizare în rândul publicului larg referitor la importanţa ecologică a liliecilor şi necesitatea protecţiei lor. În acest sens se vor organiza cursuri speciale de instruire şi ateliere de lucru. Scopul acestor activităţi este de a schimba în general, atitudinea negativă faţă de lilieci”, a punctat Szodoray-Paradi Farkas, managerul de proiect. Ca rezultat se va crea o reţea de specialişti şi organizaţii, care pot contribui la monitorizarea pe termen lung a populaţiilor de lilieci din zona proiectului.
Populaţiile de lilieci din Europa s-au redus drastic în ultimele decenii din cauza pierderii habitatelor naturale, a folosirii excesive a insecticidelor şi deranjării de către om a locurilor de hibernare şi reproducere.
Mai multe informaţii referitor la acest proiect sunt disponibile pe site-ul www.batlife.ro.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!